Proteus vulgaris

Taxonomické zařazení: Enterobacteriaceae

Reakce na Gramovo barvení: G-

Tvar a uspořádání buněk: rovné tyčky

Velikost buňky [µm]: 1,0-3,0 x 0,4-0,8

Pohyblivost: pohybuje se pomocí bičíků

Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 37 °C (roste 10-43 °C)

Speciální požadavky na výživu a růst: vyžaduje kyselinu nikotinovou

Hlavní diagnostické znaky: produkce sirovodíku, hydrolyzuje TWEEN 80, tvoří indol, ureáza pozitivní, fosfatáza a lipáza pozitivní, laktóza negativní

Obsah G+C [mol %]: 38,1-40,5

Výskyt a význam: střevo člověka, hnojiva, voda, půda

Poznámka: patogenní, způsobuje infekce močových cest

Fotografie:

Proteus vulgaris CCM 1956
McConkey agar, 37°C, 24h.

 

 

Proteus vulgaris CCM 1956
Endův agar, 37°C, 24h.

 

 

Proteus vulgaris CCM 1956
Gramovo barvení, médium č.1, 24h.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.