Roztok kuchyňské soli opatrně převrstvíme vodou. Pod povrch zasuneme injekční stříkačku a vstříkneme trochu chlorbenzenu nebo dibutylftalátu. Na rozhraní mezi roztokem soli a čistou vodou se vytvoří "vejce" chlorbenzenu (hustota ρ=1,1 g/cm3). Voda měla být převařená, aby se netvořily bublinky vzduchu. Dáme-li nádobku do chladu, „vejce“ klesne ke dnu, po vyjmutí pomalu stoupá. Organické látky mají expanzní koeficient 5x větší než voda. Podobně lze vyrobit olejové „vejce“ na rozhraní voda-ethanol (Clausiovi se údajně podařilo až o průměru 15 cm).
Sofistikovaněji:
Hustotního gradientu složeného ze směsí diiodometanu a dichlormetanu se využívá v kriminalistice k identifikaci místa činu. Převrstvíme postupně:
Stavové chování: Hustota kapalin a pevných látek