Všichni si ze školy jistě pamatujete, že kuchyňská sůl krystaluje v krychlích. To však nemusí být vždy pravda. Rovnovážný tvar krystalu je určen povrchovou energií různých krystalových rovin. V případě krystalizace NaCl z vodného roztoku je energie roviny (1,0,0) nejnižší, a proto jsou krystaly pěkně vyvinuté krychle. Krystalizuje-li však NaCl z roztoku močoviny, jsou energie rovin (1,0,0), (1,1,0) a (1,1,1) srovnatelné, a proto vznikne 26 stěn.
Obecně je rovnovážný tvar krystalu dán tzv. Wulffovou konstrukcí. Jindy je však tvar krystalu dán kinetikou (sněhové vločky).
Pro provedení pokusu si nejprve připravte nasycený roztok močoviny v destilované vodě, pak jej jen nepatrně zřeďte destilovanou vodou a nasypte přebytek soli. Roztok zfiltrujte a nechte odpařovat na Petriho misce přikryté filtračním papírem (musí krystalizovat pomalu).
Fázové rovnováhy: Rovnovážný tvar krystalu
(Jiří Kolafa)