Acetobacter aceti
Taxonomické zařazení: Acetobacteraceae
Reakce na Gramovo barvení: G-
Tvar a uspořádání buněk: elipsoidní až tyčky, rovné nebo mírně zakřivené, jednotlivé, ve dvojicích nebo řetízky
Velikost buňky [µm]: 1,0-4,0 x 0,6-0,8
Pohyblivost: pohyblivé nebo nepohyblivé
Vztah ke kyslíku: aerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 30-35°C
Speciální požadavky na výživu a růst:
Hlavní diagnostické znaky: produkce kyseliny glukonové a krystalků Ca-5-keto glukonátu
Obsah G+C [mol %]: 55,9-59,5
Výskyt a význam: saké, tequila, vinná réva, jablečný mošt, pivo, kefír
Poznámka: oxiduje etanol na kyselinu octovou
Fotografie:
Acetobacter aceti CCM 3620
médium č.61 (manitolový agar), 30°C, 48h. |
|
Acetobacter aceti CCM 3620 Gramovo barvení, médium č.61, 48h, kromě buněk jsou v preparátu patrná vlákna celulózy. |