Bacillus mycoides

Taxonomické zařazení: Bacillus

Reakce na Gramovo barvení: G+

Tvar a uspořádání buněk: tyčky v řetízcích

Velikost buňky [µm]: 3-5 x 1,0-1,2

Pohyblivost: nepohyblivý

Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 30 °C

Speciální požadavky na výživu a růst:

Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, lecináza pozitivní, tvoří acetoin, hydrolyzuje želatinu, škrob, kasein a eskulin, redukuje nitráty, roste při 40 °C a anaerobně , rhizoidní kolonie

Obsah G+C [mol %]: 32,5-39,0

Výskyt a význam: půda, voda, potraviny

Poznámka:

Fotografie:

Bacillus mycoides CCM 145
médium č.10 (Bacillus médium), 30°C, 24h.

 

 

Bacillus mycoides CCM 145
Gramovo barvení, médium č.10, 24h.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.