Bacillus subtilis
Taxonomické zařazení: Bacillus
Reakce na Gramovo barvení: G+
Tvar a uspořádání buněk: tyčky v řetízcích , spóry oválné nezduřující buňku
Velikost buňky [µm]: 2-3 x 0,7-0,8
Pohyblivost: pohyblivý
Vztah ke kyslíku: aerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 30 °C
Speciální požadavky na výživu a růst:
Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, lecitináza negativní, tvoří acetoin, netvoří arginin dihydrolázu, hydrolyzuje želatinu, škrob a eskulin, redukuje nitráty, roste při 50 °C neroste při 55 °C
Obsah G+C [mol %]: 41,5-47,5
Výskyt a význam: půda, voda, potraviny
Poznámka:
Fotografie:
Bacillus subtilis CCM 2216 |
|
|
|
Bacillus subtilis CCM 2216 |