Brevibacterium linens
Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Brevibacteriaceae - sekce Nepravidelné nesporulující grampozitivní tyčinky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: cyklus kok-tyčinka, koryneformní morfologie v exponenciální fázi tvoří nepravidelné štíhlé tyčinky vyskytující se samostatně, v párech ve tvaru V nebo větvené, starší kultura (3-7 dní) kokoidní buňky
Velikost buňky [µm]: tyčinky 1,5-6,0 x 0,6-1,2, koky 0,6-1,0
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: obligátní aerob
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 20-25oC
Speciální požadavky na výživu a růst: pepton a kvasničný extrakt, světlo (nezbytné pro tvorbu žlutooranžového až tmavěčerveného pigmentu)
Hlavní diagnostické znaky: katalasapozitivní, oxidasanegativní, proteolytické schopnosti, halotolerantní (růst v přítomnosti 8 % hm. NaCl), nepřežívá záhřev na 60oC po dobu 30 min
Obsah G+C [mol %]: 60-64
Výskyt a význam: výskyt - lidská kůže; použití - výroba sýrů s mazem na povrchu (Olomoucké tvarůžky, Romadur)
Poznámka: z alfa-methioninu tvoří methanthiol (aroma sýrů čedarového typu),
Fotografie:
Brevibacterium linens LCC 97 |
|
|
|
Brevibacterium linens LCC 97 |