CANDIDA KRUSEI (Kocková-Kratochvílová et Ondrušová) Meyer et Yarrow
Taxonomické zařazení: Ascomycetes
Pomocná třída: Deuteromycetes
Teleomorfa: Issatchenkia orientalis.
Patří do kožkotvorných kvasinek utilizujících jen glukosu spolu s C.silvae, C.citrea, C.sorbosa, C.valida, C.rugopelliculosa, C.fragicola.
Synonyma: |
Saccharomyces krusei |
|
Endomyces krusei |
|
Monilia krusei |
|
Myceloblastanon krusei |
|
Trichosporon krusei |
|
Mycotoruloides krusei |
|
Monilia parakrusei |
|
Myceloblastanon parakrusei |
|
Castellania parakrusei |
|
Mycoderma chevalieri |
|
Candida chevalieri |
|
Mycoderma monosa |
|
Mycoderma bordettiii |
|
Monilia inexpectata |
|
Pseudomonilia inexpectata |
|
Mycocandida inexpectata |
|
Trichosporondendriticum |
|
Monilia krusoides |
|
Candida dendritica |
|
Pseudoderma miso |
|
Candida castellanii |
|
Candida tamarindi |
|
Procandida tamarindi |
|
Candida lobata |
|
Candida soosii |
|
Candida requinyii |
|
Candida brassicae |
Morfologické znaky:
Tvar a velikost vegetativních buněk [µm]: Elipsoidní až válcovité s rozměry (2,5-5,6)x(4,3-16). Pseudomycelium se vytváří dobře a je charakterizované válcovitými konidiemi.
Vzhled a konzistence kolonií: Nátěr je matný, rozprostřený, světle šedý. Obrovská kolonie roste rychlostí 5,5-12 mm/100 h.
Charakter nárůstu v kapalném mediu: Na povrchu živných médií vytváří tenkou kožku, často kučeravou a šplhavou.
Způsob rozmnožování:
Vegetativní rozmnožování - Vegetativně se rozmnožuje multilaterálním pučením.
Pohlavní rozmnožování - Je to anamorfa bez sexuálního rozmnožování.
Fyziologické znaky:
Produkce ureasy - negativní.
Utilizace KNO3 - negativní.
Zkvašování sacharidů: |
Mal- Sac- Lac- Glc+ |
|
|
Asimilace sacharidů: |
Mal- Sac- Lac- |
|
Raf- Mlz- |
|
Xyl- Ara- |
|
Inl- Aml- |
|
Cel- Tre- |
Speciální požadavky na výživu a růst: Jednotlivé subspecifické druhy se navzájem rozlišují jen utilizací glycerolu nebo nárokem na některé vitamíny.
Výskyt a význam: Vyskytuje se jako častý kontaminant různých potravin, jako je kyselá kapusta, lisované pekařské droždí, víno atd. Dobře utilizuje ethanol. Tím se objasňuje její výskyt v procesu výroby droždí a vína.
Fotografie:
Candida krusei DBM 2163 |
|
|
|
Candida krusei DBM 2163 |