Citrobacter freundii
Taxonomické zařazení: Enterobacteriaceae
Reakce na Gramovo barvení: G-
Tvar a uspořádání buněk: rovné tyčky, jednotlivě nebo po dvou
Velikost buňky [µm]: 2,0-6,0 x 1,0
Pohyblivost: pohybuje se pomocí bičíků
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 37 °C
Speciální požadavky na výživu a růst:
Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, oxidáza negativní, produkuje sirovodík, netvoří lyzin a ornitin dekarboxylázu
Obsah G+C [mol %]: 50-51
Výskyt a význam: člověk, živočichové, půda, voda, odpadní voda, potraviny
Poznámka: může využívat citrát jako jediný zdroj uhlíku
Fotografie:
Citrobacter freundii CCM 4475 |
|
|
|
Citrobacter freundii CCM 4475 |