DIPODASCUS MAGNUSII (Ludwig) von Arx
Taxonomické zařazení: Ascomycetes
Čeleď: Endomycetaceae
Anamorfa - Geotrichum fragrans.
Synonyma: |
Endomyces magnusii |
|
Magnusiomyces magnusii |
|
Geotrichum magnusii |
Morfologickě znaky:
Tvar a velikost vegetativních buněk [µm]: Arthrokonidie jsou válečkovité až protáhlé s rozměry (3,5-5)x(7-20). Někdy jsou buňky dlouhé až 40. Vytváří hrubostěnné chlamydospóry 10-14 široké.
Vzhled a konzistence kolonií: Na agarech tvoří bílé až krémové nebo žluté, matné, chlupaté až sametové porosty.
Charakter nárůstu v kapalném mediu: V kapalných půdách tvoří šplhající se kožky.
Způsob rozmnožování:
Vegetativní rozmnožování - Vytváří se arthrokonidie, ve starší literatuře označované jako oidie. Je to thalusové neboli somatické dělení při kterém organismus může ještě pučet a tvořit blastokonidie.
Pohlavní rozmnožování - Reess1870 popsal u rodu Endomyces tvorbu asků se 4 spórami kloboukovitého nebo polokulovitého tvaru. Některé kultury rodu Endomyces, které dnes existují ve sbírkách, jsou jen v anamorním stavu. Ty, které tvoří asky a elipsoidní askospory přeřadil von Arx (1972) do rodu Dipodascus.
Fyziologické znaky:
|
TELEOMORFA |
ANAMORFA |
Produkce ureasy: |
negativní |
negativní |
|
|
|
Utilizace KNO3: |
negativní |
negativní |
|
|
|
Zkvašování sacharidů: |
Mal- Sac- Lac- Glc- |
Mal- Sac- Lac- Glc+ |
|
|
(Mal- Sac+ Lac-) |
|
|
|
Asimilace sacharidů: |
Mal- Sac+ Lac- |
Mal- Sac- Lac- |
|
|
(Mal- Sac+ Lac-) |
|
Raf+ Mlz- |
Raf- Mlz- |
|
Xyl- Ara- |
Xyl- Ara- |
|
|
(Xyl+ Ara-) |
|
Inl- Aml- |
Inl- Aml- |
|
Cel- Tre- |
Cel- Tre- |
|
|
(Cel+ Tre-) |
Výskyt a význam: Gtr.fragrans a Gtr.fici produkují ovocný pach (fragrans = voňavý). Produkce esterů s ovocnou vůní je důsledkem metabolismu těchto organismů, který je sice hlavně oxidativní s produkcí organických kyselin (hlavně kyseliny octové), ale i slabě anaerobní s produkcí alkoholu.
Fotografie:
Dipodascus
magnusii DBM 48 |
|
|
|
Dipodascus
magnusii DBM 48 |