Enterococcus faecium
Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Enterococcaceae - sekce Grampozitivní koky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: nesporulující kokovité nebo oválné buňky v párech nebo v krátkých řetízcích
Velikost buňky [µm]: 0,6-2,5 x 0,6-2,0
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 37oC
Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, vitaminy - biotin, nikotinová a pantotenová kyselina, riboflavin, pyridoxin, kyselina listová
Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na L(+) kyselinu mléčnou, nezkvašuje sorbitol, zkvašuje L-arabinosu, zřídka redukuje nitráty, z argininu tvoří amoniak
Obsah G+C [mol %]: 37-40
Výskyt a význam: výskyt - syrové mléko, rostliny, intestinální trakt člověka a zvířat (často se nachází u zdravých kuřat a selat); onemocnění - endokarditida (zánět srdeční nitroblány), respirační choroby; indikátory nesprávné sanitace u sušených a mražených výrobků a fekálního znečištění; použití - doplňková kultura při zrání sýru čedarového typu, silážní kultura
Poznámka: roste při 6,5 % hm. NaCl, při pH 9,6, při 10oC i 45oC, při 40 % hm. žluči, někdy alfa-hemolysa na krevním agaru. Roste v přítomnosti triphenyl tetrazolium chloridu, který neredukuje za vzniku světle růžových kolonií
Fotografie:
Enterococcus faecium LCC 923 |
|
|
|
Enterococcus faecium LCC 923 |