Escherichia coli
Taxonomické zařazení: Enterobacteriaceae
Reakce na Gramovo barvení: G-
Tvar a uspořádání buněk: rovné tyčky, jednotlivé nebo po dvou
Velikost buňky [µm]: 2,0-6,0 x 1,1-1,5
Pohyblivost: pohybuje se pomocí bičíků nebo nepohyblivé
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 37°C
Speciální požadavky na výživu a růst:
Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, oxidáza negativní, laktóza pozitivní, tvoří indol, netvoří sirovodík a acetoin
Obsah G+C [mol %]: 48-52
Výskyt a význam: tlusté střevo teplokrevných živočichů a člověka
Poznámka: potenciální patogen
Fotografie:
Escherichia coli CCM 5172 |
|
|
|
Escherichia coli CCM 5172 |
|
|
|
Escherichia coli CCM 5172 |
|
|
|
Escherichia
coli CCM 5172 |