Lactococcus lactis subsp. lactis

Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Streptococaceae - sekce Grampozitivní koky

Reakce na Gramovo barvení: pozitivní

Tvar a uspořádání buněk: nesporulující kokovité nebo oválné buňky v párech nebo různě dlouhých řetízcích

Velikost buňky [µm]: 0,5-1,5 x 0,5-1,2

Pohyblivost: ne

Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 30oC

Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, aminokyseliny vitaminy

Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, oxidasanegativní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na L(+) kyselinu mléčnou, některé kmeny využívají citráty za tvorby diacetylu, acetoinu a CO2, z argininu tvoří amoniak

Obsah G+C [mol %]: 33,8-36,9

Výskyt a význam: výskyt - rostlinný materiál, mléko; použití - fermentované mléčné výrobky, výroba nisinu (potravinářské aditivum)

Poznámka: roste při pH 9,2, 4 % hm. NaCl nebo 40oC, z leucinu tvoří 3-methylbutanal (sladová chuť a aroma), přítomnost 1 až 12 plasmidů, některé kmeny produkují bakteriocin nisin, někdy alfa-hemolysa na krevním agaru

Fotografie:

Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416
Vzhled povrchových kolonií po aerobní kultivaci na M17 agaru s glukosou (48 h při 30oC): 1-2 mm nepigmentované až béžové okrouhlé kolonie s hladkými okraji, lesklé, vypouklé kolonie.

 

 

Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416
Barveno podle Grama po aerobní kultivaci v M17 bujonu s glukosou (18 h při 30oC), zvětšení 10 x 100.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.