Lactococcus lactis subsp. lactis
Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Streptococaceae - sekce Grampozitivní koky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: nesporulující kokovité nebo oválné buňky v párech nebo různě dlouhých řetízcích
Velikost buňky [µm]: 0,5-1,5 x 0,5-1,2
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 30oC
Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, aminokyseliny vitaminy
Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, oxidasanegativní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na L(+) kyselinu mléčnou, některé kmeny využívají citráty za tvorby diacetylu, acetoinu a CO2, z argininu tvoří amoniak
Obsah G+C [mol %]: 33,8-36,9
Výskyt a význam: výskyt - rostlinný materiál, mléko; použití - fermentované mléčné výrobky, výroba nisinu (potravinářské aditivum)
Poznámka: roste při pH 9,2, 4 % hm. NaCl nebo 40oC, z leucinu tvoří 3-methylbutanal (sladová chuť a aroma), přítomnost 1 až 12 plasmidů, některé kmeny produkují bakteriocin nisin, někdy alfa-hemolysa na krevním agaru
Fotografie:
Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 |
|
|
|
Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 |