Lactococcus lactis subsp. cremoris (varieta - táhlovitý kmen)
Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Streptococaceae - sekce Grampozitivní koky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: nesporulující kokovité nebo oválné buňky v párech nebo kratších řetízcích
Velikost buňky [µm]: 0,5-1,5 x 0,5-1,2
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 30oC
Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, aminokyseliny vitaminy
Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, oxidasanegativní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na L(+) kyselinu mléčnou, z argininu netvoří amoniak
Obsah G+C [mol %]: 35,0-36,2
Výskyt a význam: výskyt - rostlinný materiál; použití - fermentované mléčné výrobky s táhlovitou strukturou (skandinávské fermentované mléko - Taette, Viili)
Poznámka: produkce sloučenin způsobujících táhlovitost, neroste při pH 9,2 nebo 40oC
Fotografie:
Lactococcus lactis subsp. cremoris Vzhled povrchových kolonií po aerobní kultivaci na M17 agaru s glukosou (48 h při 30oC): 1-2 mm nepigmentované až béžové okrouhlé kolonie s hladkými okraji, lesklé, vypouklé kolonie. |
|
Lactococcus lactis subsp. cremoris Barveno podle Grama po aerobní kultivaci v M17 bujonu s glukosou (18 h při 30oC), zvětšení 10 x 100. |
Zpět na abecední seznam mikroorganismů.
Zpět na taxonomické řazení mikroorganismů.