Lactobacillus casei subsp. casei
Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Lactobacilaceae - sekce Grampozitivní nesporulující tyčinky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: nesporulující tyčinky se hranatými konci zaoblenými konci, vyskytující se jednotlivě i v řetízcích
Velikost buňky [µm]: 2,0-4,0 x 0,7-1,1
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 30oC
Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, estery mastných kyselin, pyridoxal a pyridoxamin
Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, fakultativně heteromofermentativní, sacharidy štěpí na L(+) kyselinu mléčnou, neredukuje nitráty, cytochromnegativní
Obsah G+C [mol %]: 45-47
Výskyt a význam: výskyt - trávicí trakt lidí a zvířat, vagina žen, rostliny a půda, použití - fermentované mléčné výrobky, siláže, farmaceutické preparáty s probiotickými účinky, kažení potravin např. lahůdkové výrobky
Poznámka: v sýrech může vytvářet biogenní amin histamin
Fotografie:
Lactobacillus casei subsp. casei |
|
|
|
Lactobacillus casei subsp. casei |