Lactobacillus casei subsp. casei

Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Lactobacilaceae - sekce Grampozitivní nesporulující tyčinky

Reakce na Gramovo barvení: pozitivní

Tvar a uspořádání buněk: nesporulující tyčinky se hranatými konci zaoblenými konci, vyskytující se jednotlivě i v řetízcích

Velikost buňky [µm]: 2,0-4,0 x 0,7-1,1

Pohyblivost: ne

Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 30oC

Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, estery mastných kyselin, pyridoxal a pyridoxamin

Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, fakultativně heteromofermentativní, sacharidy štěpí na L(+) kyselinu mléčnou, neredukuje nitráty, cytochromnegativní

Obsah G+C [mol %]: 45-47

Výskyt a význam: výskyt - trávicí trakt lidí a zvířat, vagina žen, rostliny a půda, použití - fermentované mléčné výrobky, siláže, farmaceutické preparáty s probiotickými účinky, kažení potravin např. lahůdkové výrobky

Poznámka: v sýrech může vytvářet biogenní amin histamin

Fotografie:

Lactobacillus casei subsp. casei
Vzhled povrchových kolonií po aerobní kultivaci na MRS agaru (48 h při 30oC): 2-5 mm okrouhlé kolonie s hladkými okraji, konvexní, smetanové až bílé, lesklé, měkké konzistence.

 

 

Lactobacillus casei subsp. casei
Barveno podle Grama po aerobní kultivaci v MRS bujonu (18 h při 30oC), zvětšení 10 x 100.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.