Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Lactobacilaceae - sekce Grampozitivní nesporulující tyčinky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: nesporulující tyčinky se zaoblenými konci, vyskytující se jednotlivě nebo v řetízcích
Velikost buňky [µm]: 2,0-9,0 x 0,5-0,8
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 45oC
Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, kyselina panthotenová a niacin
Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, obligátně homofermentativní, sacharidy štěpí na D(-) kyselinu mléčnou, neredukuje nitráty, cytochromnegativní
Obsah G+C [mol %]: 49-51
Výskyt a význam: fermentované mléčné výrobky - společně se Streptococcus thermophilus vytváří jogurtovou kulturu, součást směsných jogurtových a termofilních kultur (sýry švýcarského nebo italského typu)
Poznámka: neprodukuje arginin z amoniaku; sráží mléko za 3-4 h při 43-45oC v celé hmotě najednou
Fotografie:
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ATCC 11842 Vzhled povrchových kolonií po anaerobní kultivaci na MRS agaru (48 h při 37oC): 2-5 mm okrouhlé kolonie s hladkými okraji, konvexní, smetanové až bílé, lesklé, měkké konzistence. |
|
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ATCC 11842 Barveno podle Grama po anaerobní kultivaci v MRS bujonu (18 h při 37oC), zvětšení 10 x 100. |
Zpět na abecední seznam mikroorganismů.
Zpět na taxonomické řazení mikroorganismů.