Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Lactobacilaceae - sekce Grampozitivní nesporulující tyčinky

Reakce na Gramovo barvení: pozitivní

Tvar a uspořádání buněk: nesporulující tyčinky se zaoblenými konci, vyskytující se jednotlivě nebo v řetízcích

Velikost buňky [µm]: 2,0-9,0 x 0,5-0,8

Pohyblivost: ne

Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 45oC

Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, kyselina panthotenová a niacin

Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, obligátně homofermentativní, sacharidy štěpí na D(-) kyselinu mléčnou, neredukuje nitráty, cytochromnegativní

Obsah G+C [mol %]: 49-51

Výskyt a význam: fermentované mléčné výrobky - společně se Streptococcus thermophilus vytváří jogurtovou kulturu, součást směsných jogurtových a termofilních kultur (sýry švýcarského nebo italského typu)

Poznámka: neprodukuje arginin z amoniaku; sráží mléko za 3-4 h při 43-45oC v celé hmotě najednou

Fotografie:

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ATCC 11842
Vzhled povrchových kolonií po anaerobní kultivaci na MRS agaru (48 h při 37oC): 2-5 mm okrouhlé kolonie s hladkými okraji, konvexní, smetanové až bílé, lesklé, měkké konzistence.
  
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ATCC 11842
Barveno podle Grama po anaerobní kultivaci v MRS bujonu (18 h při 37oC), zvětšení 10 x 100.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.
Zpět na taxonomické řazení mikroorganismů.