Pediococcus acidilactici

Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Lactobacillaceae - sekce Grampozitivní koky

Reakce na Gramovo barvení: pozitivní

Tvar a uspořádání buněk: nesporulující stejnoměrné koky (nikdy neprodloužené) vyskytující se samostatně, v párech nebo ve dvou rovinách s pravými úhly vytvářející tetrády. Tetrády mohou být hůře pozorovatelné, často jsou zaznamenány pouze páry nebo nepravidelné shluky (clusters)

Velikost buňky [µm]: 0,6-1,0

Pohyblivost: ne

Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 41oC

Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, kyselina nikotinová, panthotenová, biotin a manganaté ionty

Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, pseudokatalasapositivní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na DL kyselinu mléčnou, neredukuje nitráty

Obsah G+C [mol %]: 38-44

Výskyt a význam: výskyt - rostlinný materiál, mléko, maso a ryby; použití - fermentace potravin (zelenina, mléko, maso a ryby) a siláží, vitaminové testy

Poznámka: roste při pH 4,2, pH 8,0, 9-10 % hm. NaCl nebo 50-53oC, častá produkce bakteriocinů pediocinů

Fotografie:

Pediococcus acidilactici LCC 564
Vzhled povrchových kolonií po aerobní kultivaci na M17 agaru s glukosou (48 h při 42oC): 1-3 mm nepigmentované až béžové okrouhlé kolonie s hladkými okraji, lesklé, vypouklé

 

 

Pediococcus acidilactici LCC 564
Barveno podle Grama po aerobní kultivaci v M17 bujonu s glukosou (18 h při 42oC), zvětšení 10 x 100.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.