Pediococcus acidilactici
Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Lactobacillaceae - sekce Grampozitivní koky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: nesporulující stejnoměrné koky (nikdy neprodloužené) vyskytující se samostatně, v párech nebo ve dvou rovinách s pravými úhly vytvářející tetrády. Tetrády mohou být hůře pozorovatelné, často jsou zaznamenány pouze páry nebo nepravidelné shluky (clusters)
Velikost buňky [µm]: 0,6-1,0
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 41oC
Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, kyselina nikotinová, panthotenová, biotin a manganaté ionty
Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, pseudokatalasapositivní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na DL kyselinu mléčnou, neredukuje nitráty
Obsah G+C [mol %]: 38-44
Výskyt a význam: výskyt - rostlinný materiál, mléko, maso a ryby; použití - fermentace potravin (zelenina, mléko, maso a ryby) a siláží, vitaminové testy
Poznámka: roste při pH 4,2, pH 8,0, 9-10 % hm. NaCl nebo 50-53oC, častá produkce bakteriocinů pediocinů
Fotografie:
Pediococcus acidilactici LCC 564 |
|
|
|
Pediococcus acidilactici LCC 564 |