Propionibacterium freudenreichii subsp. freudenreichii
Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Propionibacteraceae - sekce Nepravidelné nesporulující grampozitivní tyčinky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: nesporulující pleomorfní difteroidní buňky, často krátké a široké tyčinky, samostatně, v párech, řetízcích, V nebo Y konfigurace
Velikost buňky [µm]: 1,0-5,0 x 0,5-0,8
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 30-37oC
Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, kyselina panthotenová a biotin
Hlavní diagnostické znaky: katalasapositivní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na kyselinu propionovou a octovou a CO2, produkuje vitamin B12
Obsah G+C [mol %]: 65-66
Výskyt a význam: výskyt - sýry, mléčné výrobky,lidská kůže; použití - sýrařství (tvorba "ok" v sýrech švýcarského typu), komerční výroba kyseliny propionové
Poznámka: vytváří prolin a další aminokyseliny, které dodávají sýru typickou chuť a vůni, nehemolytický druh
Fotografie:
Propionibacterium freudenreichii subsp. freudenreichii LCC 691 |
|
|
|
Propionibacterium freudenreichii subsp. freudenreichii LCC 691 |