SaccharoMycodes ludwigii Hansen
Taxonomické zařazení: Ascomycetes
Čeleď: Saccharomycetaceae
Synonyma: |
Saccharomycodes bisporus |
|
Saënkia bispora |
|
Saccharomyces ludwigii |
|
Saccharomycodes ludwigii var.vini |
Morfologické znaky:
Tvar a velikost vegetativních buněk [µm]: Velké diploidní citrónkovité (apikulátní) buňky s rozměry (4-7)x(8-23), někdy i delší. Pokud se vytvoří pseudomycelium, tak pouze rudimentární (zárodečné, náznakové).
Vzhled a konzistence kolonií: Nátěr je krémovitý a řidší, podobně jako u jiných apikulátních kvasinek. Rychlost růstu obrovských kolonií je asi 2,2 mm/100 h.
Charakter nárůstu v kapalném mediu: V kapalném prostředí se vytváří usazenina a prstenec.
Způsob rozmnožování:
Vegetativní rozmnožování - Holoblastické pučení na široké bázi na jednom nebo obou pólech. Nové pupeny se vytváří vždy z jednoho místa a zůstávají po nich prstencové jizvy - čímž se pól prodlužuje a vytváří se jakýsi krček.
Pohlavní rozmnožování - V asku jsou zpravidla 4 spóry (ale mohou být jen 2), kulovité, hyalinní, ornamentované s hladkou stěnou. Spóry se párují a po fůzi klíčí, čímž vzniká diploidní buňka.
Fyziologické znaky:
Produkce ureasy - negativní.
Utilizace KNO3 - negativní.
Zkvašování sacharidů: |
Mal- Sach+ Lac- |
|
|
Asimilace sacharidů: |
Mal- Sach+ Lac- |
|
Raf+ Mlz- |
|
Xyl- Ara- |
|
Inl- Aml- |
|
Cel+ Tre- |
Speciální požadavky na výživu a růst: Utilizuje laktát. Potřeba vitamínů : biotin, pyridoxin, pantotenát, niacin.
Výskyt a význam: Vyskytuje se v silně sířených mladých vínech do pevného stočení z kalů, na povrchu hroznů, v moštech. Na přirozených stanovištích se nachází diploidní vegetativní buňky. Tato kvasinka byla využívána v pivovarnictví na výrobu slabě alkoholického piva.
Fotografie:
Saccharomycodes ludwigii DBM 2104 |
|
|
|
Saccharomycodes
ludwigii DBM 2104 |