Salmonella enterica ssp. enterica serovar Enteritidis
Taxonomické zařazení: Enterobacteriaceae
Reakce na Gramovo barvení: G-
Tvar a uspořádání buněk: rovné tyčky
Velikost buňky [µm]: 2,0-5,0 x 0,7-1,5
Pohyblivost: pohybuje se pomocí bičíků
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 37 °C
Speciální požadavky na výživu a růst:
Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitvní, oxidáza negativní, laktóza negativní, tvoří sirovodík, lyzin a ornitin dekarboxyláza pozitvní
Obsah G+C [mol %]: 50-53
Výskyt a význam: člověk a živočichové původce onemocnění, především průjmových onemocnění střevního traktu
Poznámka: původce onemocnění, především průjmových onemocnění střevního traktu
Fotografie:
Salmonella enterica ssp. enterica serovar Enteritidis CCM 4420 |
|
|
|
Salmonella
enterica ssp. enterica serovar Enteritidis CCM 4420 |