Salmonella enterica ssp. enterica serovar Enteritidis

Taxonomické zařazení: Enterobacteriaceae

Reakce na Gramovo barvení: G-

Tvar a uspořádání buněk: rovné tyčky

Velikost buňky [µm]: 2,0-5,0 x 0,7-1,5

Pohyblivost: pohybuje se pomocí bičíků

Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 37 °C

Speciální požadavky na výživu a růst:

Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitvní, oxidáza negativní, laktóza negativní, tvoří sirovodík, lyzin a ornitin dekarboxyláza pozitvní

Obsah G+C [mol %]: 50-53

Výskyt a význam: člověk a živočichové původce onemocnění, především průjmových onemocnění střevního traktu

Poznámka: původce onemocnění, především průjmových onemocnění střevního traktu

Fotografie:

Salmonella enterica ssp. enterica serovar Enteritidis CCM 4420
McConkey agar, 37°C, 24h.

 

 

Salmonella enterica ssp. enterica serovar Enteritidis CCM 4420
Gramovo barvení, médium č.1, 24h.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.