Serratia marcescens
Taxonomické zařazení: Enterobacteriaceae
Reakce na Gramovo barvení: G-
Tvar a uspořádání buněk: rovné tyčky
Velikost buňky [µm]: 0,9-2,0 x 0,5-0,8
Pohyblivost: pohybuje se pomocí bičíků
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 37°C
Speciální požadavky na výživu a růst:
Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, oxidáza negativní, laktóza negativní, netvoří indol, hydrolyzuje eskulin a TWEEN 80, tvoří acetoin, lyzin a ornitin dekarboxyláza pozitivní
Obsah G+C [mol %]: 57,5-60,0
Výskyt a význam: půda, voda, rostlinné povrchy, oportunní patogen člověka
Poznámka:
Fotografie:
Serratia marcescens CCM 303 |
|
|
|
Serratia marcescens CCM 303 |
|
|
|
Serratia marcescens CCM 303 |