Streptococcus filant
Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Streptococaceae - sekce Grampozitivní koky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: nesporulující kokovité nebo oválné buňky v párech nebo různě dlouhých řetízcích
Velikost buňky [µm]: 0,5-1,5 x 0,5-1,2
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 30oC
Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, aminokyseliny vitaminy
Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, oxidasanegativní, fermentativní metabolismus,
Obsah G+C [mol %]: 33,8-36,9
Výskyt a význam: výskyt - rostlinný materiál, mléko, použití - fermentované mléčné výrobky s táhlovitou strukturou
Poznámka:
Fotografie:
Streptococcus filant LCC 127 |
|
|
|
Streptococcus filant LCC 127 |