Streptococcus thermophilus

Taxonomické zařazení: > Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Streptococcaceae - sekce Grampozitivní koky

Reakce na Gramovo barvení: pozitivní

Tvar a uspořádání buněk: nesporulující kokovité nebo oválné buňky v párech nebo různě dlouhých řetízcích (až 50 buněk)

Velikost buňky [µm]: 0,7-1,0

Pohyblivost: ne

Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 37-42oC

Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, aminokyseliny, vitaminy skupiny B

Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, oxidasanegativní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na L(+) kyselinu mléčnou,

Obsah G+C [mol %]: 37-40

Výskyt a význam: výskyt - intestinální trakt člověka a zvířat, lidské sliny, tepelně ošetřené mléko; použití - fermentované mléčné výrobky (- společně s Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus vytváří jogurtovou kulturu, součást směsných jogurtových a termofilních kultur)

Poznámka: roste při 6,5 % hm. NaCl, neroste při pH 9,6, přežívá záhřev na 60oC po dobu 30 min, někdy alfa-hemolysa na krevním agaru; může být použit jako testovací mikroorganismum na detekci přítomnosti inhibičních látek

Fotografie:

Streptococcus thermophilus TH3
Vzhled povrchových kolonií po aerobní kultivaci na M17 agaru s glukosou (48 h při 37oC): 1-3 mm nepigmentované až béžové okrouhlé kolonie s hladkými okraji, lesklé, vypouklé kolonie

 

 

Streptococcus thermophilus TH3
Barveno podle Grama po aerobní kultivaci v M17 bujonu s glukosou (18 h při 37oC), zvětšení 10 x 100.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.