Streptococcus thermophilus
Taxonomické zařazení: > Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Streptococcaceae - sekce Grampozitivní koky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: nesporulující kokovité nebo oválné buňky v párech nebo různě dlouhých řetízcích (až 50 buněk)
Velikost buňky [µm]: 0,7-1,0
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 37-42oC
Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, aminokyseliny, vitaminy skupiny B
Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, oxidasanegativní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na L(+) kyselinu mléčnou,
Obsah G+C [mol %]: 37-40
Výskyt a význam: výskyt - intestinální trakt člověka a zvířat, lidské sliny, tepelně ošetřené mléko; použití - fermentované mléčné výrobky (- společně s Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus vytváří jogurtovou kulturu, součást směsných jogurtových a termofilních kultur)
Poznámka: roste při 6,5 % hm. NaCl, neroste při pH 9,6, přežívá záhřev na 60oC po dobu 30 min, někdy alfa-hemolysa na krevním agaru; může být použit jako testovací mikroorganismum na detekci přítomnosti inhibičních látek
Fotografie:
Streptococcus thermophilus TH3 |
|
|
|
Streptococcus thermophilus TH3 |