Yersinia enterocolitica
Taxonomické zařazení: Enterobacteriaceae
Reakce na Gramovo barvení: G-
Tvar a uspořádání buněk: rovné tyčky
Velikost buňky [µm]: 1,0-3,0 x 0,4-0,8
Pohyblivost: pohybuje se pomocí bičíků
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 25 - 37 °C
Speciální požadavky na výživu a růst:
Hlavní diagnostické znaky: drobné kolonie na kultivačních médiích pro enterobakterie, pohyb při 22°C, ne při 37°C, fermentace glukózy anaerobně, negativní oxidáza, fenylylanin deamináza, lyzin dekarboxyláza, produkuje ?-laktamázu a je proto rezistentní k penicilinu, karbenicilinu, ampicilinu a cefalotinu
Obsah G+C[mol %]: 45,8-46,8
Výskyt a význam: patogenní pro člověka, onemocnění střevního traktu, artritidy, septikémie, výskyt u zvířat - teplokrevných obratlovců, ryb, plazů, rezervoárem jsou prasata
Poznámka:
Fotografie:
Yersinia enterocolitica CCM 5671 Endův agar, 37°C, 24h. |
|
Yersinia enterocolitica CCM 5671 Gramovo barvení, médium č.1, 24h. |
Zpět na abecední seznam mikroorganismů.
Zpět na taxonomické řazení mikroorganismů.