Working group:
Microbiology of Dairy and Fat Procedures
Pedagogical activity:
- Fundamentals of Hygiene and Sanitation
- Applied Food Microbiology
- Dairy Chemistry - Seminar
- Short-time Stay in Food Industry
Scientific activity:
Concerned to the field of dairy microbiology:
- on classical microbiological methods (phenotypical characterization of lactococci; the evaluation of effect, production and stimulation of nisin production in Lactococcus
lactis; applications of nisin in dairy industry),
- on genetic methods of molecular biology of nisin (detection of plasmid and chromosomal DNA in lactococci; genotypical characterization of lactococci on the level of genus,
species and subspecies; nisin biosynthesis and regulation in Lactococcus lactis, conjugation in lactococci),
- on sublethal injury and detection of sublethally injured microorganisms (Gram-positive and Gram-negative bakteria: Lactococcus lactis, Escherichia coli, Pseudomonas fluorescens;
yeasts: Candida utilis, Kluyveromyces marxianus),
- on influence of lactococci and antimicrobially active substances (nisin, lysozyme) on the growth of spore-forming bacteria (Bacillus sp., Clostridium sp.)
in model systems of milk products (milk, curd),
- on mechanism and detection of cell lysis in lactococci and on the significance of lactococci lysis during semi-hard and hard cheese ripening,
- on influence of lactococci and antimicrobially active substances (nisin) on the growth of Listeria sp. in model systems of dairy products (milk).
Education:
- 1992 - graduated from the Institute of Chemical Technology, Prague (ICTP)
- 1999 - PhD in Chemistry and Technology of Food at the ICTP
Employment experiences:
- 02/1994 - 08/1994 Study stay (6 months) at the Wageningen Agricultural University,
Department of Food Bioprocess, Wageningen, the Netherlands
- 1994-1995 District hygienic station in Jihlava, Laboratory of instrumental analysis, the Czech Republic
- 1996-1999 Assistant at the Department of Dairy and Fat Technology, the ICTP, the Czech Republic
- 05/1997 - 10/1997 Working stay (6 months) at the Institute of Food Research, Department of Genetics and Microbiology, Norwich, the United Kingdom
- 1999 - present Assistant Professor at the Department of Dairy and Fat Technology, the ICTP, the Czech Republic
Selected scientific papers since 2000:
- viráková E., Sloilová I., Tichovský P., Plocková M.: Effect of Lactococcus sp. on the growth of Listeria sp. in the model UHT milk system.
Czech Journal of Food Sciences, 2009, roč. 27 (Special Issue 2), s. 8-11. ISSN 1212-1800.
- Kučerová K., Korbová I., Horáčková ., viráková E., Plocková M.: Influence on Enterococci and Lactobacilli on Listeria.
Czech Journal of Food Sciences, 2009, roč. 27 (Special Issue 2), s. 12-17. ISSN 1212-1800.
- viráková E., Kučerová K., Plocková M.: 4th IDF Dairy Science and Technology Week. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2009, roč. 115, s. 19-20. ISSN 1212-950X.
- Horáčková ., viráková E.: Probiotické mikroorganismy v mlékárenském průmyslu. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2009, roč. 113/ 114, s. 12-14. ISSN 1212-950X.
- viráková E., Tichovský P., Vlková H., Plocková M.: Základní charakteristika a výskyt Listeria monocytogenes v mlékárenských výrobcích. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2008, roč. 111, str. 38-43. ISSN 1212-950X.
- viráková E., Burdová L., Plocková M.: Výskyt Bacillus sporothermodurans ve sterilizovaných mlékárenských výrobcích. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2008, roč. 108, str. 31-35. ISSN 1212-950X.
- viráková E., Abrlová M., Hlavsová B., Plocková M.: Metody detekce buněčných lyzí u laktokoků. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2007, roč. 105, s. 19-24. ISSN 1212-950X.
- viráková E., Bačinová R., Abrlová M., Plocková M.: Lyze mezofilních a termofilních zákysových kultur v citátovém pufru. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2007, roč. 102,
s. 15-22. ISSN 1212-950X.
- viráková E., Ostapčuk, R., Tichovský, P., Plocková M.: Kombinace lysozymu a laktokoků produkujících nisin na růst Bacillus cereus DMF 2001 v modelovém systému
tvarohu. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2006, roč. 99, s. 18-23. ISSN 1212-950X.
- viráková, E., David, C., áčková, P., Plocková, M. Vliv Nis+ a Nis- kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis na růst Bacillus cereus DMF 2008 v modelovém systému mléka.
(Influence of Nis+ and Nis- Lactococcus lactis subsp. lactis strains on the growth of Bacillus cereus DMF 2008 in model milk system.)
Mlékařské listy - Zpravodaj, 2005, vol. 93, pp. 15-18. ISSN 1212-950X.
- Krejčová, O., viráková, E., Dobiá, J., Plocková, M. Inhibition of lactic acid bacteria and Bacillus sp. growth in cheese and meat products due to effect of polymer
packaging film with incorporated nisin. Czech Journal of Food Sciences, 2004, vol. 22 (Special Issue), pp. 303-305. ISSN 1212-1800.
- viráková, E., Plocková, M., Horníková, L. Vliv nisinu na kmeny Escherichia coli DMF 7502 a Pseudomonas fluorescens DMF 9010 pokozené působením EDTA nebo směsi
organických kyselin. (Effect of nisin on Escherichia coli DMF 7502 and Pseudomonas fluorescens DMF 9010 injured by reason of EDTA or mixture of organic acids.)
Bulletin potravinárskeho výskumu, 2003, vol. 42, No. 1-2, pp. 75-86. ISSN 1562-3629.
- viráková, E., Plocková, M., áčková, P. Konjugace mezi různými kmeny Lactococcus lactis a vyuití vlastností transkonjugovaných laktokokových kmenů v mlékárenském
průmyslu. (Conjugation in different Lactococcus lactis strains and use of properties of transconjugated lactococcal strains in dairy industry.)
Mlékařské listy - Zpravodaj, 2002, vol. 74, pp. 25-28. ISSN 1212-950X.
- Chumchalová, J., viráková, E., Giesová, M., Plocková, M. Význam fermentovaných mléčných výrobků ve výivě člověka (1.část).
(Significance of fermented milk products in human nutrition (1st part).) Mlékařské listy - Zpravodaj, 2001, vol. 65, pp. 21-22. ISSN 1212-950X.
- Chumchalová, J., viráková, E., Giesová, M., Plocková, M. Význam fermentovaných mléčných výrobků ve výivě člověka (2.část).
(Significance of fermented milk products in human nutrition (2nd part).) Mlékařské listy - Zpravodaj, 2001, vol. 66, pp. 18-20. ISSN 1212-950X.
- Chumchalová, J., Vlková, M., Plocková, M., Stiles, J., viráková, E. Detekce produkce antifungálních látek bakteriemi rodu Lactobacillus.
(Detection of production of antifungal substances by bacteria from Lactobacillus genus.) Chemické listy, 2000, vol. 94, No. 8, p. 693. ISSN 0009-2770.
1.2.2010