FLAIR-FLOW 4

Ústav chemie a analýzy potravin, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha


Informace zajímavé pro odborníky na výživu a zdravotní nezávadnost potravin:

FOOD QUALITY AND SAFETY: forum Evropských projektů - máte zájem o účast ?


Zde jsou ke stažení následující jednostránkové dokumenty:

2003 (jednotlivě ve formátu MS WORD):

HP90 Rakovina a alkohol: kdo riskuje? (Cancer and Alcohol: Who is at risk?)

HP89 „Železné“ zásoby v době těhotenství. (Ironing out Maternal Supplementation)

HP88 Způsob stravování: klíč k nádorovým onemocněním. (Dietary patterns: Cancer clues)

HP87 Potraviny rostlinného původu nás chrání. (Protective Plant Foods)

HP86 Chuť rybiny v tucích. (Finding the Fishy Flavours in Fats)

HP85 Čistá voda. (No Low Life in Our Liquid)

HP84 Zdravá středomořská strava. (Healthy Mediterranean Foods on the Map)

HP83 Smršť novinek o kofeinu. (News Brewing on Caffeine)

HP82 Sledovatelnost potravin při zajištění nezávadnosti. (Tracing Food to Ensure Safety)

HP81 Zdravotní tvrzení a jejich spolehlivost. (Passing the Test for Health Claims)

HP80 Antioxidanty v potravě – důvod k zamyšlení. (Food for Thought for Antioxidants Researchers)

HP79 Rozpoznání patogenů. (Picking out the Pathogens)

HP78 Měď – naděje pro kosti ? (Copper- on Cue for Bones?)

HP77 Další informace o zdravých kostech. (Planting More Bone Research)

HP76 Zdraví ze zbytků. (Leaving Health to the Leftovers)

HP75 Sušenky pro zdravé kosti. (Bars and Biscuits for the Bones)

HP74 Ochratoxin A a poškození DNA. (Ochratoxin A and DNA Damage)

HP73 Jedlé bakterie v boji proti bolestem břicha. (Edible Bacteria to Tackle Irritable Bowels)

HP72 Olivový olej a oxidativní poškození. (Olive Oil and Oxidative Damage)

HP71 Bakterie a jejich pomoc při zánětlivých střevních onemocněních. (Bacterial Help for Inflammatory Bowel Disease)

HP70 Izoflavony – cesta k srdci ženy. (Isoflavones - the Way to a Woman’s Heart)

HP69 Zdravější chléb. (Solutions for Healthier Bread)

HP68 Další kroky k prevenci infarktu myokardu. (Making Moves on Heart Disease Prevention)

HP67 Mozek a tuky. (Brain Food and Fats)

HP66 Které geny ovlivňují naši postavu? (What Are the Right Size Genes?)

HP65 Hledání příčin vzniku poruch stravování. (Decoding the Causes of Eating Disorders)

HP64 Nové informace o rakovině prsu. (Breakthrough in Breast Cancer)

 

2002 (jednotlivě ve formátu MS WORD):

HP63 Moudře stárnout. (Growing Old Sensibly)

HP62 Pevnější kosti. (Building Better Bones)

HP61 Selen z ryb. (Selenium Solutions from Seafood)

HP60 Nové trendy při měření expozice. (New Developments in Measuring Exposure)

HP59 Jak zlepšit chuť a zdraví. (Processing to Improve Taste and Health)

HP58 Jak usnadnit život lidem, trpícím celiakií. (Making Life Easier for People with Coeliac Disease)

HP57 Srdeční a nádorová onemocnění. Pomůže česnek? (Heart Disease and Cancer: Is Garlic the Answer?)

HP56 Evropané bojují proti TSE. (European Fight Against TSEs)

HP55 Je libo ještě kapku červeného vína? (The Next Red Wine?)

HP54 Vitamíny pro dlouhý a plný život. (Vitamin Vitality for Advancing Years)

HP53 Nové cesty detekce poškození DNA. (New Strands in Detecting DNA Damage)

HP52 Bezpečnost testované nerezové oceli. (Safety of Stainless Steel Tested)

HP51 Geny nám mohou ukázat cestu ke snížení hmotnosti. (Genes May Guide the Way to Weight Loss)

HP50 Vitamín A a dioxiny – vliv na prenatální vývoj. (Vitamin A and Dioxins - Developmental Effects)

HP49 Zinek pro aktivní stáří. (Zinc for a Zesty Old Age)

HP48 Doporučený model pro potravinové databanky. (Recommended Recipes for Food Databanks)

HP47 Souvislost mezi tuky a délkou života. (Linking Fat and Longer Life)

HP46 Víno pro zdravé cévy. (Vines for Healthy Veins)

HP45 Význam vitamínu D pro prevenci křivice. (Avoiding Rickets with Vitamin D)

HP44 Nabídka informací o evropských stravovacích návycích. (Dishing Up the Data on European Diets)

HP43 Jak mohou polyfenoly chránit člověka ? (How Can Polyphenols Protect People?)

HP42 Zdravotní přínosy nutraceutik. (Health Benefits and B Vitamins from Nutraceuticals)

HP41 Alergie pod drobnohledem. (Allergy Under Scrutiny)

HP40 Fytoestrogeny: ochrana proti vzniku rakoviny prsu a prostaty. (Phytoestrogens: Fending Off Breast and Prostate Cancer)

HP39 Identifikace alergenů v potravinách. (Identifying Allergens in Food)

HP38 Kontrola verocytotoxické E.coli. (Controlling Verocytotoxigenic E. coli)

HP37 Potraviny se sníženým nebo nulovým obsahem tuků. (No Fat or Low Fat Foods)

HP36 Aminy v potravinách. (Investigating Amines in Food)

HP35 Co s alergií na jablka. (Tackling Apple Allergy)

HP34 Třídění poznatků o celiakii. (Sifting Out the Facts on Coeliac Disease)

HP33 Glukosinoláty – kořeněný a pálivý přínos z rodu Brassica. (Glucosinolates: Hot and Spicy Benefits from Brassicas)

HP32 Alergenní potenciál potravin rostlinného původu. (Planting Allergenic Potential)

HP31 Nové webové stránky projektů s tematikou střevní mikroflóry. (New Website for Gut Microflora Project)

HP30 Stravování – a otázky etiky. (Eating - Ethically Speaking)

HP29 Chuť taninů a fenolů. (A Taste of Tannins and Phenols)

HP28 Úprava obsahu tuku v potravinách budoucnosti. (Fat Manipulation for Future Foods)

 

2001 (komprimované v souboru HP_2001.zip):

HP27 Rajčata a lykopen. (Tomatoes and Lycopene)

HP26 Funkční potraviny v boji s nádorovým onemocněním střev. (Functional Foods Against Colon Cancer)

HP25 Možnosti probiotik. (Probiotic Possibilities)

HP24 Nové možnosti využití laktózy. (New Uses for Lactose)

HP23 Bílkoviny hrachu: Nová možnost pro kojence. (Pea Proteins: New Options for Infants)

HP22 Možné přínosy CLA. (Potential Benefits of CLA)

HP21 Cryptosporidium parvum: Jak se bránit nepříteli ve střevech. (Cryptosporidium parvum: Battling with an Emerging Enteric Enemy)

HP20 Mohou fytoestrogeny pomoci v boji proti řídnutí kostí ? (Can phytoestrogens fight the battle for bones?)

HP19 Karcinogenní složky v tepelně upravených potravinách - pokrmech. (Carcinogenic Compounds in Cooked Foods)

HP18 Probiotika pro zdraví – skupinový projekt PROEUHEALTH.  (Developing probiotics for human health - The PROEUHEALTH Cluster)

HP17 Pozoruhodné karoteny. (Captivating Carotenoids)

HP16 Boj s rakovinou prostřednictvím fytoestrogenů. (Combating Cancer with Phytoestrogens)

HP15 Dosažení optimálního zdraví pomocí folátů. (Scoring Optimal Health Goals with Folate)

HP14 Jezte vaše zelené (červené, žluté a oranžové) potraviny. (Eat Up Your Greens - and Reds, Yellows and Oranges)

HP13 Synbiotika - zbraň proti rakovině tlustého střeva ? (Synbiotics - a Weapon Against Colorectal Cancer?)

HP12 Houby pro zdraví ? (Mushroom for Health?)

HP11 Co vše se dá dělat pro zdraví. (Bucking the Trend for Health)

HP10 Ochrana před otravou z mořských produktů. (Fending Off Food Poisoning from Seafood)

HP9  Zdravé stárnutí v Evropě. (Healthy Ageing in Europe)

HP8  Způsob výživy v kojeneckém věku ve vztahu k rozvoji střevní mikroflóry. (Infant Feeding Practices and Intestinal Development)

HP7   Žádoucí a nežádoucí účinky střevní mikroflóry na lidské zdraví – skupinové úsilí. (Desirable and Detrimental Effects of Intestinal Flora on Your Health - A Group Effort)

HP6  Zdravější přírodně pěstovaná mrkev. (Healthier Organic Carrots)

HP5  Nutraceutika – mastné kyseliny s dlouhým řetězcem a foláty. (Nutraceuticals - Long Chain Fatty Acids and Folate)

HP4  Prospěšný rybí tuk bez zápachu. (Fish Oil Benefits Without a Fishy Flavour)

HP3  Monitorování pomocníků ve střevech. (Monitoring the Good Guys in the Gut)

HP2  Ochrana zranitelných střev. (Protection for Vulnerable Intestines)

HP1  Mateřské mléko – další přínosy kromě kojení ? (Mother’s Milk – Benefits Beyond Breast Feeding ?)

 


Další informace si můžete vyžádat na adrese: flairflow@vscht.cz

 

Nejnovější dokumenty jsou zatím dostupné jen v anglické verzi


last update: 18.02.2004 by vladimir.kocourek@vscht.cz