8.4 Vliv teploty na reakční rychlost
Vliv teploty na reakční rychlost je vyjádřena prostřednictvím závislosti rychlostní konstanty na teplotě
kde a, b, c jsou konstanty.
Nejčastěji se v praxi používá Arrheniova rovnice
na kterou rovnice (8.33) přechází při b = 0 a E = c/R. Veličiny A a E se označují jako frekvenční faktor a aktivační energie. Pokud známe rychlostní konstanty k1 a k2 příslušné teplotám T1 a T2, můžeme aktivační energii počítat ze vztahu
Reakční rychlost elementárních reakcí a naprosté většiny jednoduchých reakcí se s teplotou zvyšuje. Kvalitativním vyjádřením tohoto vlivu je tzv. van't Hoffovo pravidlo, které říká, že při zvýšení teploty systému o 10 °C se rychlost reakce zvýší 1,5 až 3 krát. U reakcí se složitým mechanismem (např. u reakcí vratných, bočných atd.) se rychlost reakce může s teplotou i snižovat. U ,,fyzikálních" reakcí může být vliv teploty nulový (atomový rozpad) nebo velmi malý (difuzí řízené reakce).
Příklady:
8.4.1 Vliv teploty na reakční rychlost ( )8.4.2 Vliv teploty na reakční rychlost - II ( )
8.4.3 Vliv teploty na reakční rychlost, zkvašování cukru ( )
8.4.4 Vliv teploty na reakční rychlost, určení teploty pro dosažení určité přeměny ( )
8.4.5 Vliv teploty na reakční rychlost, van't Hoffovo pravidlo ( )
8.4.6 Vliv teploty na reakční rychlost, výpočet teploty pro dosažení určitého složení reakční směsi ( )
8.4.7 Neobvyklá teplotní závislost reakční konstanty na teplotě ( )
8.4.8 Konstanty Arrheniovy rovnice, metoda nejmenších čtverců ( )