Ústav technologie mléka a tuků od svého založení v roce 1953 přebírá
v oblasti mlékárenské Laktologický ústav Vysoké školy zemědělského a lesnického
inženýrství ČVUT v Praze a tím úzce navazuje na předválečnou a poválečnou
laktologickou tradici představovanou profesory Otakarem Laxou a Jaroslavem
Maškem. Odvětví technologie tuků bylo budováno na bázi založené profesorem
Vítězslavem Veselým z brněnské VŠT. O výzkum a aplikaci povrchově aktivních
látek včetně konstituování jejich výuky se zasloužil profesor Milan
Bareš.
Prvním vedoucím ústavu v letech 1953-1963 byl profesor
Josef Prokš, rozvíjel mikrobiologickou tradici a mj. vydal vysokoškolskou
učebnici „Mlékařství“. Profesor Jiří Doležálek, vedoucí ústavu
v letech 1963-1981, dále pokračoval v mikrobiologickém směru, zejména v
oblasti zrání sýrů a výzkumu a využití čistých mlékařských kultur. V roce
1962 vyšla jeho souhrnná vysokoškolská učebnice věnovaná mikrobiologii
oboru. Výzkumem lipidů mléka se zabýval docent Jaroslav Hladík.
Profesor Jiří Zajíc, vedoucí ústavu v letech 1981-1991,
se zabýval procesy zpracování rostlinných olejů a mastných kyselin, zvláště
procesům hydrogenace. Docent Ladislav Forman, vedoucí ústavu v letech
1991-1997, se zabýval studiem dalšího využití mléčného tuku a bílkovin
syrovátky.