Konzultační činnost v oborech:
-
aplikovaná mikrobiologie oboru
(Plocková, Chumchalová, Šviráková)
-
technologie mléka a technologie mlékárenských výrob
(Čurda, Štětina)
-
chemie mléka a mlékárenských výrobků
(Čurda)
-
technologice olejů a tuků
(Filip)
-
oleochemie (Filip, Šmidrkal)
-
výroba detergentů a aplikace povrchově aktivních látek
(Šmidrkal)
-
technologie kosmetických výrobků (Šmidrkal)
Komplexní řešení projektů ve výše uvedených oblastech (konzultace, poskytování
odborných podkladů, provádění nutných analýz a zkoušek, vývoj dílčích technologických
operací, vývoj nových výrobků, návrh řešení problému.)
Další poradenská činnost
-
Poradenská činnost při zavádění zákona č.110/1997 Sb. a příslušných
prováděcích vyhlášek Mze a MZdnové potravinářské legislativy do praxe:
(Plocková, Chumchalová, Šviráková)
-
zavádění HACCP do mlékárenských a tukových technologií
-
detekce mikroorganismů zodpovědných za kažení potravin (koliformní bakterie,
Escherichia coli, kvasinky a plísně, aerobní a anaerobní sporulující bakterie,
enterokoky, heterofermentativní bakterie mléčného kvašení)
-
selektivní stanovení kulturní mikroflory v mléčných a tukových výrobcích
-
Poradenství v oblasti hygieny a mikrobiologické nezávadnosti technologií
oboru (Plocková, Chumchalová, Šviráková)
-
Ověření autentičnosti výrobků (identifikace, falšování)
(Čurda)
-
Reologické posuzování a hodnocení potravin (Filip, Štětina)
Servisní analýzy a služby:
-
testování aplikací baktérií mléčného kvašení a jejich produktů včetně
bakteriocinů v potravinářských technologiích
(Plocková, Chumchalová, Šviráková)
-
izolace a charakterizace antimikrobiálních látek
(Plocková, Chumchalová)
-
sledování subletálně poškozených mikrobiálních buněk v potravinářských
výrobcích
(Plocková, Šviráková)
-
detekce a charakterizace bakterií mléčného kvašení (selektivní stanovení laktobacilů,
laktokoků, bifidobaktérií, rozlišení homo- a heterofermentativních bakt.
ml. kvašení) v potravinářských výrobcích
(Plocková, Chumchalová)
-
stanovení antimikrobiálních látek agarovými difusními metodami
(Plocková, Chumchalová)
-
aplikace impedančních metod pro charakterizaci růstu a metabolismu
mikroorganismů a ke sledování inhibičních látek (využití přístroje
BacTrac 4100, firmy SY-LAB VgmbH,
Rakousko
(Čurda)
-
základní analýzy potravinářských materiálů: vody, bílkovin, sacharidů
a tuků, organických kyselin.....
(Filip, Ćurda)
-
aplikace rychlých metod pro stanovení základních složek mléka a mlék.
výrobků
(Čurda)
-
detekce složek mléka a mléčných produktů metodami NIR (využití přístroje
NIRS 6500, firmy Foss
NIRS Systems Inc., USA )
(Čurda)
-
stanovení jodu v mléce a výrobcích KDV
(Čurda)
-
stanovení mléčných bílkovin a změn při tepelném ošetření (imunometody,
kapilární zónová a PAG elektroforéza)
(Čurda)
-
hodnocení reologických vlastností tekutých a polotuhých potravinářských
výrobků (využití přístroje RheoStress RS 80, firmy HAAKE
GmbH, SRN )
(Štětina)
-
stanovení povrchového napětí na kroužkovém tenziometru firmy
Lauda
(Šmidrkal)
-
hodnocení aplikačních vlastností tenzidů a detergentů (prací zkoušky)
(Šmidrkal)
V oblasti technologie
-
vývoj malotonážních technologií při zpracování olejnin a rafinaci
olejů
-
vývoj receptur mycích a čistících prostředků
-
vývoj receptur tenzidové a emulzní kosmetiky
-
využití membránových procesů při zpracování syrovátky
-
vývoj receptur tavených sýrů, tvarohových dezertů, pomazánek, majonéz,
......