Ústav zajišťuje výuku odborných předmětů
v magisterském studijním programu
"Technologie potravin"
ve studijním oboru
"Technologie mléka a tuků"
a nabízí pokračování v doktorském studijním programu
v oboru
"Technologie potravin"
Výuka je zaměřena na mikrobiologii, chemii a technologii mléka, tuků,
tenzidů, detergentů a kosmetiky. Vychází z chemicko-inženýrského, mikrobiologického
a biochemického základu.
Informace studentům 3. ročníku bakalářského studia FPBT
Magisterský studijní program "Technologie potravin"
Informace o výuce mikrobiologie...
Informace o výuce kosmetiky...
Zaměření
Zpracování mléka, výroba konzumního mléka, smetany, másla, sýrů, tvarohu,
zakysaných mléčných výrobků, mléčných zmrzlin, sušeného mléka, sušené kojenecké
a dětské výživy, zpracování syrovátky.
- Technologie tuků, detergentů a kosmetiky
Výroba rostlinných jedlých olejů a tuků, zpracování tukových surovin pro
oleochemické využití, výroba tenzidů na tukové a petrochemické bázi, výroba
mýdel, detergentů a kosmetiky.
Studium těchto zaměření probíhá společně a studenti takto získají
relativně široké odborné znalosti z aplikace chemie, potravinářských procesů,
technologie, mikrobiologie, hygieny a potravinářské analytiky. Jedinou
specializací je výběr tématu diplomové práce, kterou studenti zpracovávají
a obhajují v posledním, desátém semestru studia.
Uplatnění absolventů
Absolventi se uplatňují jako výrobní a provozní inženýři, technologové,
výzkumní a vývojoví pracovníci, pracovníci a vedoucí kontrolních laboratoří
a zkušeben. Řada absolventů zastává řídící a vedoucí funkce v mlékárnách,
podnicích tukového průmyslu a v podnicích vyrábějících prací a čistící
prostředky a kosmetiku.
aktualizováno
20.03.2012