Technologie potravin II - část technologie mlékárenských výrob
Vedení bakalářských prací (13 studentů)
Magisterský studijní program:
Přednášky Chemie mléka
Cvičení z chemie mléka
Mlékárenské fermentační technologie
Vedení diplomových prácí: (35 studentů)
program Erasmus
Traditional Czech Food Technologies - Dairy Technology
doktorský studijní program
Chemie a analýza mlékárenských produktů
Vedení doktorských disertačních prací: (9 studentů, 4 práce obhájeny)
Oblasti výzkumu:
Bílkoviny syrovátky - frakcionace, hydrolýza a funkční vlastnosti hydrolyzátů
Laktosa - hydrolýza, příprava a vlastnosti galaktooligosacharidů
Membránové procesy
Aplikace impedanční metody v mlékárenské mikrobiologii
Vzdělání a zkušenosti:
1975 - 1980 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
1978 - 1982 pedagogické studium na VÚIS při ČVUT
1980 - 1981 VŠCHT, katedra technologie mléka a tuků - studijní pobyt
1982 - 1985 VŠCHT, katedra technologie mléka a tuků - interní aspirantura
Krátkodobé pobyty Foss Electric Hillarod, Dánsko (1989, 1991), TU München, Německo(2002, 2003), Lund university, Švédsko (2003).
Členství v organizacích a další činnosti:
Česká společnost chemická (od. r. 1983)
Česká společnost chemického inženýrství (od r. 2004)
Spoluorganizátor soutěže Mlékárenský výrobek roku (od r. 2003)
Organizační výbor Celostátních přehlídek sýrů a semináře Mléko a sýry (od r. 1996)
Nejvýznamnější publikace od r. 2003:
Tovarová I., Thomä C., Čurda L., Kulozik U.: Izolace kaseinomakropeptidu ze syrovátky a mléka. Sborník příspěvků XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, s. 412-414, VÚPP Praha 2004.
Holubová J., Čurda L., Chumchalová, J.: Rapid detection of Escherichia coli in milk and cream by impedance measurement. Bull. Food Res. (Bull. potr. výskumu) 43, 37-48 (2004).
Tovarová I., Thomä C., Curda L, Kulozik U. : Separation of caseinomacropeptide from milk and whey using membrane technology. Materials of the 16th International Congress of Chemical and Process Engineering CHISA 2004, s. 2009 2010, Praha 2004.
Čurda L., Kukačková O.: NIR spectroscopy: a useful tool for rapid monitoring of processed cheeses manufacture. J. Food Eng. 61, 557-560 (2004). ISSN 0260-8774.
Rudolfová J., Čurda L.: Prebiotický účinek galaktooligosacharidů a využití laktosy pro jejich produkci. Chem. Listy 99, 168 - 174 (2005).
Kozáková D., Holubová J., Plocková M., Chumchalová J., Čurda L.: Impedance measurement of growth of lactic acid bacteria in the presence of nisin and lysozyme Eur. Food Res. Technol. 221, 774-778 (2005). ISSN: 1438-2377.
Čurda L., Rudolfová J., Štětina J., Dryák B.: Dried buttermilk containing galactooligosaccharides - process layout and its verification. J. Food Eng. 77, 468 - 471 (2006). ISSN 0260-8774.
Mišún D., Čurda L., Šípalová O.: Kontinuálna príprava galaktooligosacharidov v membránovom enzýmovom reaktore. Celostátní přehlídky sýrů – Výsledky přehlídek a sborník semináře Mléko a sýry, s. 181 - 185, VŠCHT Praha 2006. ISBN 80-7080-620-6.
Dryáková A., Pihlanto A., Korhonen H., Mišún D., Čurda L.: ACE inhibiční aktivita enzymových hydrolyzátů WPC. XXXVII. symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr, 29. - 31. 5. 2006, str. 358-361. ISBN 1802-1433.
Štětina J., Čurda L.: Influence of skim milk powder addition on rheological properties of heat-set gel of whey protein concentrate. Proceedings of the 4th International Symposium on Food Rheology and Structure., s. 619 - 620, ETH Zürich 2006. ISBN 3-905609-25-8.
Čurda L., Vaverková I., Štětina J., Mišún D.: Continuous Hydrolysis of Whey Proteins in Membrane Reactor. In CD-ROM of Full Texts CHISA 2006. ČSCHI 2006. ISBN 80-86059-45-6.
Čurda L., Vaverková I., Mišún D.: Příprava enzymových hydrolyzátů v membránovém reaktoru. Celostátní přehlídky sýrů – Výsledky přehlídek a sborník semináře Mléko a sýry, s. 43 - 47, VŠCHT Praha 2007. ISBN 978-80-7080-661-6.
Dvořák M., Dvořáková E., Hinková A., Chumchalová J., Čurda L., Hellerová K., Loužecký T., Pavlasová M.: Příprava galaktooligosacharidů a jejich aplikace do mléčných a sójových médií. Celostátní přehlídky sýrů – Výsledky přehlídek a sborník semináře Mléko a sýry, s. 262 - 267, VŠCHT Praha 2007. ISBN 978-80-7080-661-6.
Henke S. Kubát M., Čurda L., Hellerová K., Bubník Z.: The hydrolyzed whey separation on SMB continuous chromatographic system. Proceedings of 5th International Congress on Food Technology (Ed. E. S. Lazos), Vol. 1, s. 231 - 239, Hellenic Association of Food Technologists 2007. ISBN 978-960-88557-2-4.
Hellerová K., Čurda L., Mišún D.: Preparation of galacto-oligosaccharides using membrane reactor In CD-ROM of Full Texts CHISA 2008., s. - , ČSCHI 2008. ISBN .
Hellerová K., Čurda L.: Kontinuální, enzymová příprava GOS s částečnou optimalizací doby zdržení. Celostátní přehlídky sýrů – Výsledky přehlídek a sborník semináře Mléko a sýry, s. 207 - 211, VŠCHT Praha 2008. ISBN 978-80-7080-695-1.
Čurda L., Prokopová B., Štětina J.: Studium možností odstranění hořké chuti enzymového hydrolyzátu bílkovin syrovátky. , s. 27 - 30, UTB Zlín 2008. ISBN 978-80-7318-706-4.