Přednášky z chemie a technologie tuků: Chemie a technologie tuků I a II (1991-2001); Chemie tuků (od r.2001) a Technologie tuků (od r.2001) pro magisterský studijní program
Přednášky z technologie tuků v předmětech Technologie mléka a tuků (1997-2002) a Technologie potravin II (od r.2003) pro bakalářský studijní program
Vedení Laboratoře z technologie tuků, detergentů a kosmetiky (1983-1999) pro magisterský studijní program
Vedení diplomových prací (56 studentů)
Vedení doktorských prací (8 studentů, 5 úspěšně obhájilo)
Oblasti výzkumu:
Modifikace triacylglycerolů rostlinných olejů: strukturované triacylglyceroly, strukturní tuky pro tukové násady margarínů, pokrmových a speciálních tuků
Fyzikální vlastnosti binárních soustav strukturovaných triacylglycerolů
Oxidační stabilita tukových disperzních soustav – emulzí a tukových disperzí
Antioxidanty v tukových disperzích
Oleochemické využití rostlinných olejů v oblasti tenzorů a kosmetiky
Antimikrobiální aktivita esterů mastných kyselin s polyoly
Vzdělání a zkušenosti:
1975-1980 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
1981-1985 PGS, obor Chemie a technologie poživatin
1995 habilitace, obor Chemie a technologie tuků a detergentů
2008 profesor, obor Technologie potravin
Zaměstnání:
1983-1996 VŠCHT, Katedra technologie mléka a tuků odborný asistent
1996-2008 docent
1997-nyní; vedoucí Ústavu technologie mléka a tuků
2008 profesor
Zahraniční pobyty:
1988 – dvouměsíční pobyt na Katedře katalyzátorů LTI Petrohrad
1988 – 1989 roční pobyt na Ústavu technické chemie a petrochemie RWTH Aachen, Německo
2003 krátkodobý pobyt na University of Alberta, Edmonton, Kanada
Členství v organizacích a další činnosti:
Člen Vědecké rady FPBT VŠCHT Praha
Člen redakční rady časopisu Czech J.of Food Sciences
Člen redakční rady časopisu J.of Food and Nutrition Research
Tajemník výboru odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii ČSCH
Nejvýznamnější publikace od r. 2000:
Zárubová M., Filip V., Kšandová L., J.Šmidrkal J., Piska I.: Physical properties of model fat blends. J.of Food Eng. Available online 19 September 2008
Boodhooa M.V., Kutek T., Filip V., Narine S.S.: The binary phase behavior of 1,3-dimyristoyl-2-stearoyl-sn-glycerol and 1,2-dimyristoyl-3-stearoyl-sn-glycerol. Chem Phys Lipids, 154, 7-18 (2008)
Piska I., Zárubová M., Loužecký T., Karami H., Filip V.: Properties and crystallization of fat blends. J.of Food Eng., 77, 433-438 (2006).
Bartošová E., Špičková Z., Pospíšilová O., Šmidrkal J., Filip V.: The Influence of Fatty Acids and their Derivatives on the Growth of Kluyveromyces, Saccharomyces, and Candida Species. Chimia 59, 732-734 (2005).
Šmidrkal J. Červenková R., Filip V.: Sorbitan esters, their preparation, analysis and properties. Eur.J.Lipid Sci.Technol., 106, 851-855 (2004).
Filip V., Zárubová M., Piska I., Šmidrkal J.: Fat blends on the base of structural triglycerides. Czech J.Food Sci.22, 76-79 (2004).
Pokorná I., Filip V., Šmidrkal J.: Lipid oxidation in margarine emulsions. Czech J.Food Sci.22, 140-143 (2004).
Zárubová M., Filip V., Šmidrkal J., Kůtek T., Piska I: The separation of triacylglycerols using unpolar and medium polar capillary columns. Czech J.Food Sci.22, 123-126 (2004).
Filip V., Plocková M., Šmidrkal J., Řiháková Z. , Melzoch K., Schmidt Š.: Resveratrol and its antioxidant and antimicrobial effectiveness. Food Chemistry 83, 585-593 (2003).
Řiháková Z., Filip V., Šmidrkal J.: Antifungal effectiveness of Gfycerol esters with Lauric acid and its dependency on their purity. Adv.Food Sci. 23, 57-62 (2001).
Řiháková Z., Plocková M., Filip V., Šmidrkal J.: Antifungal activity of lauric acid derivatives against Aspergillus niger. Europ. Food Res.Technol. 213, 488-490 (2001).
Filip V., Šmidrkal J., Štěpánek M.: Effect of structure of defined triglycerides on the chemical properties of fatty bases. OCL - Oléagineux Corps Gras Lipides 8, 45-48 (2001).
Filip V., Šmidrkal J., Čmolík J., Schwarz W.: Oxidation stability of margarines with monoacylglycerol type emulgator. Czech.J.Food Sci.18, 146-147 (2000).
Řiháková Z., Filip V., Šmidrkal J., Plocková M.: Antimicrobial effect of saccharide esters with lauric acid, Czech J.Food Sci.18, 263-265 (2000)