Pracovní skupina:
Mikrobiologie mlékárenských a tukových výrob
Pedagogické aktivity:
Pro magisterský studijní program:
Přednášky Probiotika a funkční potraviny I, II
Seminář z Mikrobiologie potravin a kosmetiky
Spoluúčast na laboratořích oboru
Vedení bakalářských a diplomových prací
Oblasti výzkumu:
Probiotické mikroorganismy v mlékárenských výrobcích
Probiotické mikroorganismy v nemléčných médiích
Stabilita probiotik v různých potravních systémech
Funkční vlastnosti probiotik (stabilita v trávicím traktu, redukce hladiny cholesterolu)
Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality - grant NAZV FFOOD 101B090
Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový bendit spotřebiteli – grant NAZV QI 111B053
Vzdělání a zkušenosti:
1983 - 1987 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
1987 - 1988 studijní pobyt, Ústav technologie mléka a tuků, VŠCHT
1988 - 1991 PGS VŠCHT, obor Chemie a technologie poživatin
Zaměstnání:
1991 - 1993 odborný asistent, VŠCHT, Ústav technologie mléka a tuků
1993 – 2005 ECM, a.s., vedení back office, analytik, člen dozorčí rady
1994 – 1999 člen představenstva HMZ, a.s.
2003 – 2004 Sekretář organizačního výboru IDF Symposium on Cheese
2008 – 2011 vědecký pracovník Ústavu technologie mléka a tuků
2011 – dosud odborný asistent
Zahraniční pobyty:
1989 Technická univerzita Tallin, Estonsko
1992 International Center for Genetic Engineering and Biochemistry, Trieste, Itálie
2011 Centro de Referencia Para Lactobacilos, Tucumán, Argentina
Nejvýznamnější publikace od r. 2005:
Horáčková Š., Žaludová K., Plocková M.: Stability of Selected Lactobacilli in the Conditions Simulating Those in the Gastrointestinal Tract. Czech J. Food Sci. 29, S30–S35 (Special Issue) (2011).
Horáčková Š., Žaludová K., Plocková M.: Výběr bakterií mléčného kvašení s probiotickými vlastnostmi. Mlékařské listy 123, IV – VI (2010).
Plocková M., Horáčková Š.: Funkční potraviny a probiotika. Svět potravin a kouzlo biotechnologií, Praha 2010. ISBN 978-80-7418-069-9
Horáčková Š.: Nové trendy v probiotikách. Mlékařské listy 120, 19 -21 (2010).
Horáčková Š., Šviráková E.: Probiotické mikroorganismy v mlékárenském průmyslu. Mlékařské listy – Zpravodaj 113/114, 12 – 14 (2009).
Kučerová K., Korbová I., Horáčková Š., Šviráková E., Plocková M.: Influence of Enterococci and Lactobacilli on Listeria. Czech J.Food Sci 27, Special Issue 2: 50-55 (2009).
Horáčková Š.: Funkční potraviny – perspektivní oblast mlékárenství. Mlékařské listy - Zpravodaj 111, 23 -25 (2008).
Horáčková Š., Kučerová K., Tůma Š., Korbová I., Plocková M.: Protective characters of new isolates of Lactobacillus paracasei strains. Food and Function 2009, International Scientific Conference on Nutraceuticals and Functional Foods, 8. 6. – 12. 6. 2009, Žilina, Slovakia. Post-conference Satellite Symposium: Probiotics and Gastrointestinal Health (přednáška)