Pracovní skupina:
Mikrobiologie mlékárenských a tukových výrob
Pedagogické aktivity:
Přednášky z Hygieny a sanitace pro magisterský studijní program (2008, 2009)
Laboratoř z mikrobiologie mléka, tuků a kosmetiky (2010)
Konzultace odborných projektů, bakalářských a diplomových prací (2008, 2009, 2010)
Oblasti výzkumu:
Autolýza bakterií mléčného kvašení (BMK), především autolýza L. helveticus, a její přínos v technologii výroby sýrů.
Antibakteriální aktivita BMK.
Detekce antimikrobiálních látek laktobacilů a jejich charakterizace.
Genotypické metody identifikace BMK (PCR, qPCR, PFGE, sekvenace).
Vzdělání a zkušenosti:
2001-2007 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
2007-nyní PGS, obor Technologie potravin
Téma disertační práce: Autolytický systém Lactobacillus helveticus
Zaměstnání:
2008-nyní VŠCHT Praha, Ústav technologie mléka a tuků, odborný pracovník
Zahraniční pobyty:
2008-2010 18ti měsíční pobyt v Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), Rennes, Francie v rámci Doktorského studia „pod dvojím vedením“
11/2008 Týdenní pobyt v Istanbul Technical University (ITU), Istanbul, Turecko. Intenzivní kurz ATHENS - Molekulární nástroje pro studium mikrobiální ekologie (Izolace DNA, PCR, Real-time PCR, klonování, FISH)
11/2007 Týdenní pobyt v Institut National du Génie Rural, des Eaux et des Forët (ENGREF), Francie. Intenzivní kurz ATHENS - Politika a rozvojové programy pro zemědělství, výživu a využívání přírodních zdrojů
11/2006 Týdenní pobyt v Institut National Agronomique de Paris-Grignon (INAP-G), Francie. Intenzivní kurz ATHENS - Organoleptická kvalita potravin
2003-2004 10ti měsíční pobyt v Ecole National Supérieur d´Agronomie et des Industries Alimentaires (ENSAIA), Nancy, Francie v rámci programu SOCRATES/ ERASMUS
Nejvýznamnější publikace od r. 2000:
Kučerová K., Svobodová H., Tůma Š., Ondráčková I., Plocková M.: Production of Biogenic Amines by Enterococci. Czech J. Food Sci 27, Special Issue 2:12-17 (2009).
Kozáková D., Solichová K., Ondráčková I., Šviráková E., Plocková M.: Effect of some environmental factors on autolysis of lactococci used for cheese production. J. of Food and Nut. Res. 49, 1-9 (2010).