Účast v dalších přednáškových cyklech (mlékárenská část):
Kvalita potravin
Technologie piva, vína a fermentovaných potravin
Vedení postgraduálních prací (cca 50 studentů, M.Sc., Ph.D. – University of Alberta)
Letní přednáškové cykly – Mezinárodní hotelová universita (ICHA), Brig, Švýcarsko (1992, 1993)
Vedení studentských týmů (University of Alberta) pro hodnocení mlékárenských výrobků
Oblasti výzkumu:
Zpracovaní syrovátky – syrovátkové nápoje a sýry
Syrovátkové proteiny – frakcionace, vlastnosti, použití
Laktosa – krystalizace, hydrolýza
Membránové procesy
Využívání „koktejlů“ třístěnných mikrobiálních buněk v mlékárenství
Vzdělání a zkušenosti:
1961 - 1965 ČVUT, obor Strojní inženýrství
1969 - 1972 postgraduální studium (Ph.D.) University of Minnesota, USA
1973 - Postdoctorská stáž - University of Illinois, USA
Sabbatikální pobyty (6 měsíců pokud neuvedeno jinak): Massey University, New Zealand (1978); College of Dairying, Hokkaido, Japonsko (2 mesice, 1983);
Federální výzkumný potravinářský ústav, Quebec, Kanada (1990); Centrální výzkumný ústav Nestlé, Lausanne, Švýcarsko (1991);
Australský federální výzkumný ústav CSIRO, Laboratoř mlékárenství, Melbourne, Australia (1994); Centrální výzkumný ústav Fonterra, New Zealand (2001);
Federální výzkumný ústav mlékárenský, Bern Švýcarsko (2002)
Krátkodobé výzkumné a studijní pobyty: Federální výzkumný ústav mlékárenský, Kiel, Německo (několik letních pobytů).
Konsultační pobyty: 2 měsíční projekt pro firmu National Cooperative Dairies, Johannesburg, Jižní Afrika; 1-měsíční projekt pro Tribhuvan University, Kathmandu, Nepál
Členství v organizacích a další činnosti:
Institute of Food Technologists (IFT), USA (od. r. 1974)
Canadian Institute of Food Science and Technology (CIFST) (1974-2006)
International Dairy Federation (IDF); Kanadský zástupce v několika komisích (od r. 1980)
Editor, Journal of CIFST (1985-1991)
Zakládající Editor, dnes Editor-in-Chief, International Dairy Journal (od r. 1991)
Člen Kanadského národního komitétu IAESTE pro mezinárodní výměnu studentů
Nejvýznamnější publikace – vybrané knihy a kapitoly v knihách:
P. Jelen, 1985. Introduction to Food Processing. Reston Publishing Co., Inc./ Prentice Hall, Virgninia, USA.
P. Jelen, 1988. Food Technology. „Ullman’s Encyclopedia of Industrial Chemistry“, Weinheim, Germany. Vol. A 11, 523-560.
P. Jelen. 1992. Whey Cheeses and Beverages. Kapitola 5, „Whey and Lactose Processing“ (J.G. Zadow, editor). Elsevier Science Publishers, Barking, UK. 157-193
P. Jelen, 2003. Whey Processing – Utilization and Products. „Encyclopedia of Dairy Sciences“ (H. Roginski, J.W. Fuquay, P. F. Fox, editors). Academic Press, London, UK. 2739-2745.
Celkem asi 250 odborných sdělení, review a kapitol knih