Pracovní skupina:
Mikrobiologie mlékárenských a tukových výrob
Pedagogické aktivity:
Přednášky:
Základy hygieny a sanitace (2008) pro bakalářský studijní program
Aplikovaná potravinářská mikrobiologie (2009) pro magisterský studijní program
Seminář: Technologie mléka (2008) pro bakalářský studijní program
Laboratoře: Laboratoř z mikrobiologie mléka, tuků a kosmetiky (vedení od roku 2008) pro magisterský studijní program
Oblasti výzkumu:
Antibakteriální a antifungální aktivita bakterií mléčného kvašení (BMK).
Detekce antimikrobiálních látek produkovaných BMK a jejich charakterizace.
Selektivní stanovení BMK, bacilů, klostridií a jejich identifikace pomocí fenotypových a genotypových metod.
Stanovení produkce biogenních aminů pomocí kultivačních metod, instrumentálních metod a genotypových metod.
Vzdělání a zkušenosti:
1999-2004 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
2004-2008 PGS, obor Technologie potravin
Zaměstnání:
2006-2008 VŠCHT, Katedra technologie mléka a tuků, odborný pracovník
2008-nyní, Katedra technologie mléka a tuků, odborný asistent
Zahraniční pobyty:
2006 – dvouměsíční pobyt v Central food research institute, Budapešť, Maďarsko
2007 – měsíční pobyt v Central food research institute, Budapešť, Maďarsko
Nejvýznamnější publikace od r. 2000:
Kučerová K., Korbová I., Horáčková Š., Šviráková E., Plocková M.: Influence of enterococci and lactobacilli on Listeria. Czech J. Food Sci., 27 (SI 2), S2-12–S2-17 (2009)
Kučerová K., Svobodová H., Tůma Š., Ondráčková I., Plocková M.: Production of biogenic amines by enterococci. Czech J. Food Sci., 27 (SI 2), S2-50–S2-55 (2009)
Tůma Š, Kučerová K., Plocková M: Isolation of anticlostridially active lactobacilli from semi-hard cheese. Czech J. Food Sci., 26, 324-332 (2008)
Kučerová K., Chumchalová J., Míková K., Cupáková Š., Karpíšková R., Ho L.: Screening of lactic acid bacteria for antimicrobial properties from mayonnaise-based products and raw materials. Eur. Food Res. Technol., 226, 265–272 (2007)