Pracovní skupina:
Mikrobiologie mlékárenských a tukových výrob
Pedagogické aktivity:
Přednášky z Mikrobiologie mléka, tuků a kosmetiky (od r. 1986) pro magisterský studijní program
Vedení laboratoře z Mikrobiologie mléka, tuků a kosmetiky (1984-1998) pro magisterský studijní program
Přednášky z Technologie mléka (od r. 2001) pro bakalářský studijní program
Vedení diplomových prací (70 studentů)
Vedení doktorských prací (10 studentů, úspěšně obhájilo 6)
Oblasti výzkumu:
Antibakteriální a antifungální aktivita bakterií mléčného kvašení (BMK)
Stabilita probiotik v různých potravních systémech
Mikrobiální ekologie sýrů
Fenotypizace a genotypizace BMK s ohledem na aktivity významné pro zrání sýrů (autolytické vlastnosti, rezistence k různým faktorům, produkce antimikrobiálních látek…)
Antimikrobiální aktivita esterů mastných kyselin s polyoly
Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách-detekce a preventivní opatření –grant 2B06048 MŠMT
Listeria monocytogenes – postupy umožňující spolehlivé hodnocení kvality a bezpečnosti mléčných výrobků, etap technologického procesu výroby, finálních výrobků a jejich skladování- grant 2B08050 MŠMT
Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality.-grant 101B090 NAZV
Vzdělání a zkušenosti:
1972-1977 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
1981-1983 PGS, obor Chemie a technologie poživatin
1998 habilitace, obor Chemie a technologie mléka
Zaměstnání:
1977-1978 studijní pobyt, VŠCHT, katedra technologie mléka a tuků
1978-1984 asistent pro vědu a výzkum (dtto)
1984-1998 odborný asistent (dtto)
1998-dosud docent (dtto)
Zahraniční pobyty:
1983-1989 Opakované krátkodobé pobyty na HU Berlin, Německo, Universita v Plovdivu, Bulharsko
1996- krátkodobý pobyt IFR Norwich, UK
1998 krátkodobý pobyt University of Alberta, Canada
2002 krátkodobý pobyt University of Nebraska, Lincoln, USA
Členství v organizacích a další činnosti:
Členka Vědecké rady FPBT VŠCHT Praha
Členka Vědecké rady VÚM Praha
Členka Českého komitétu IDF
Členka IDF-Standing Committee on Dairy Science and Technology
Zodpovědná osoba pro spolupráci mezi VŠCHT Praha a University of Alberta, Edmonton, Kanada
Zodpovědná osoba pro spolupráci mezi VŠCHT Praha a University of Nebraska, Lincoln, USA
Členka redakční rady časopisu Mlékařské listy – zpravodaj
Členka redakční rady časopisu International Dairy Journal
Nejvýznamnější publikace od r. 2000:
Kozáková D., Solichová K., Ondráčková I., Šviráková E., Plocková M.: Effect of some environmental factors on the autolysis of lactococci used for cheese production. J.Food Nutr.Res. 49, 1-6 (2010)
Němečková I., Rohacká H., Kučerová K., Tůma Š., Roubal P., Pechačová M., Cicvárek J., Plocková M.: Inhibition of Clostridium tyrobutyricum in cheese-slurry. Acta Alimentaria 39, 368-377 (2010)
Kučerová K., Korbová I., Horáčková Š., Šviráková E., Plocková M.: Influence of Enterococci and Lactobacilli on Listeria. Czech J.Food Sci 27, Special Issue 2: 50-55 (2009)
Kučerová K., Svobodová H., Tůma Š., Ondráčková I., Plocková M.:Production of Biogenic Amines by Enterococci. Czech J.Food Sci 27, Special Issue 2:12-17 (2009)
Šviráková E., Tichovský P., Složilová I., Plocková M.: Antilisterial activity of lactococci. Czech J.Food Sci 27, Special Issue 2: 8-11 (2009)
Tůma Š., Kučerová k., Plocková M.: Isolation of anticlostridially active lactobacilli from semi-hard cheese. Czech J.Food Sci. 26, 324-332( 2008).
Šviráková E., Tichovský P., Plocková M., Pazlarová J.: Výskyt Listeria monocytogenes v mlékárenských výrobcích a možnosti jejího potlačení. Mlékařské listy-Zpravodaj 111, 38-43 (2008).
Chumchalová J., Plocková M., Tůma Š., Čurda L.: Faktory ovlivňující životaschopnost bifidobakterií ve fermentovaných mléčných výrobcích. Mlékařské listy - Zpravodaj 104, 16-21 (2007).
Šviráková E., Bačinová R., Abrlová M., Plocková M.: Lyze mezofilních a termofilních zákysových kultur v citrátovém pufru. Mlékařské listy - Zpravodaj 102, 15-22 (2007).
Šviráková E., Abrlová M., Hlavsová B., Plocková M.:Metody detekce buněčných lyzí u laktokoků. Mlékařské listy-Zpravodaj 105, 19-24 (2007).
Tůma Š., Vogensen F., Plocková M., Chumchalová J.: Isolation of Antifungally Active Lactobacilli from Edam Cheese. Acta Alimentaria 36, 405-414 (2007).
Tůma Š., Plocková M.: Role NSLAB při zrání sýrů s nízkodohřívanou sýřeninou. Mlékařské listy – Zpravodaj 98, 9-11 (2006).
Kozáková D., Holubová J., Plocková M., Chumchalová J., Čurda L.: Impedance measurement of growth of lactic acid bacteria in the presence of nisin and lysozyme. Eur. Food Res. Technol. 221, 774-778 (2005).
Chumchalová J., Stiles J., Josephsen J., Plocková M.: Characterization and purification of acidocin CH5, a bacteriocin produced by Lactobacillus acidophilus CH5 J.Appl.Microbiol. 96, 1082-1089 (2004)
Plocková M., Chumchalová J., Giesová M., Boušková O.: Antifungal effectiveness of Lactobacillus rhamnosus VT1 at different temperatures. Adv.Food Sci . 26, 64-68 (2004)
Giesová M., Chumchalová J., Plocková M.: Effect of food preservatives on the inhibitory activity of acidocin CH5 and bacteriocin D10. Eur.Food Res.Technol. 218, 194-197 (2004)
Filip V., Plocková M., Šmidrkal J., Řiháková Z., Melzoch K., Schmidt Š.: Resveratrol and its antioxidant and antimicrobial effectiveness. Food Chemistry 83 (4), 585-593 (2003)
Řiháková Z., Filip V., Plocková M., Šmidrkal J., Červenková R.: Inhibition of Aspergillus niger DMF 0801 by Monoacylglycerols Prepared from Coconut Oil. Czech J.Food Sci.20, 48-52 (2002).
Geciová J., Giesová M., Jelen P., Plocková M.: Disruption of Str. thermophilus 143 culture by three mechanical methods for increased ß-galactosidase activity. Milchwissenschaft 57, 509-511 (2002).
Stiles J., Penkar S., Plocková M., Chumchalová J., Bullerman L.B.:Antifungal Activity of Sodium Acetate and Lactobacillus rhamnosus. J.Food Prot. 65, 1188-1191 (2002).
Do T.M., Plocková M., Chumchalová J.:Lactococcus lactis subsp. lactis LTM 32, a new bacteriocin-producing strain isolated from Vietnamese fermented milk. Czech J.Food Sci 19, 171-176 (2001).