Vedení diplomových prací (16 studentů, 16 úspěšně obhájilo)
Vedení doktorských prací (6 studentů, dosud obhájilo 2)
Oblasti výzkumu:
Tenzidy, syntéza, vlastnosti, aplikace.
Detergenty, vývoj receptur, technologie výroby, vlastnosti.
Kosmetické prostředky, vývoj receptur, technologie výroby, vlastnosti.
Polyfenoly, syntéza, vlastnosti (např. jako antioxidanty v rostlinných olejích).
Vzdělání a zkušenosti:
1965-1970 VŠCHT, obor Organická technologie
1970-1976 Univerzita Karlova, PGS, obor Organická chemie
2001 Habilitace, VŠCHT, obor Technologie potravin
2005 Profesor, VŠCHT, obor Technologie potravin
Zaměstnání:
1970-1976 Výzkumný ústav pro farmacii a biochemii Praha, vědecký aspirant
1976-1978 Výzkumný ústav pro farmacii a biochemii Praha, vědecký pracovník
1978-1996 Výzkumný ústav tukového průmyslu Rakovník, vědecký pracovník
1996- VŠCHT, Ústav technologie mléka a tuků, 2001 docent, 2005 profesor
Členství v organizacích a další činnosti:
Člen Vědecké rady VŠCHT Praha
Člen výboru odborné skupiny pro tuky, detergenty a kosmetickou chemii ČSCH
Nejvýznamnější publikace od r. 2000:
Šmidrkal J., Vokáčová M., Poláková L., Filip V., Macáková K.: Properties of Oxyethylenated Fatty Acid Methyl Esters and Ethyl Esters; Hydrolysis, Critical Micelle Concentrations and Foaming; Tenside Surf.Det. 45(5), 249-253(2008).
Šmidrkal J., Červenková R., Filip V.: Two-stage synthesis of sorbitan esters, and physical properties of the products, Eur.J.Lipids Sci. Technol.106(12), 851-855(2004).
Štursa J., Dvořáková H., Šmidrkal J., Petříčková H., Moravcová J: A novel synthesis of parent resorc[4]arene and its partial alkylesters, Tetrahedron Letters 45(10), 2043-2046(2004).
Filip V., Plocková M., Šmidrkal J., Řiháková Z. , Melzoch K., Schmidt Š.: Resveratrol and its antioxidant and antimicrobial effectiveness. Food Chemistry 83, 585-593 (2003).
Řiháková Z., Plocková M., Filip V., Šmidrkal J.: Antifungal activity of lauric acid derivatives against Aspergillus niger. Europ. Food Res.Technol. 213, 488-490 (2001).
Šmidrkal J., Filip V., Melzoch K., Hanzlíková I., Buckiová D., Křísa B.: Resveratrol. Chem. listy 95, 602-609 (2001).