Vybrané procesy potravinářských a biotechnologických výrob (části "Odstřeďování, emulgace")
Technologie mlékárenských výrob
Laboratoř oboru
Vedení diplomových prácí: (36 studentů)
doktorský studijní program
Technologie mlékárenských výrob
Vedení doktorských disertačních prací: (7 studentů, 3 práce obhájeny)
Oblasti výzkumu:
Reologické vlastnosti a textura mléčných výrobků
Koloidní stabilita a funkční vlastnosti tekutých mléčných surovin
Funkční vlastnosti mléčných bílkovin a jejich interakce s hydrokoloidy
Vzdělání a zkušenosti:
1980 - 1984 VŠCHT, obor Technologie mléka a tuků
1984 - 1988 VŠCHT, katedra technologie mléka a tuků - interní aspirantura
Krátkodobé pobyty: Univerisity of Reading, UK (1992), Lund university, Švédsko (2003).
2009 habilitace, obor Technologie potravin
Zaměstnání:
1984-1988 studijní pobyt, VŠCHT, katedra technologie mléka a tuků
1988-2009 VŠCHT Praha, Ústav technologie mléka a tuků, odborný asistent
2009-dosud docent (dtto)
Členství v organizacích a další činnosti:
Česká společnost chemická (od. r. 1986)
Česká společnost chemického inženýrství (od r. 1999)
Organizační výbor Celostátních přehlídek sýrů a konference Mléko a sýry (od r. 2000)
Nejvýznamnější publikace od r. 2005:
Kováčová R., Štětina J., Čurda L.: Influence of processing and kappa-carrageenan on properties of whipping cream. Journal of Food Engineering 99, 471–478 (2010).
Zsolt Zalán, Jaroslav Hudáček, Jiří Štětina, Jana Chumchalová, Anna Halász: Production of organic acids by Lactobacillus strains in three different media. Eur Food Res Technol 230:395–404 (2010).
Kováčová R., Synytsya A., Štětina J.: The characterization of whey proteins-pectin interaction in relation to emulsification properties of whey proteins. Czech Journal of Food Science 27, 4-8 (2009). ISSN 1212-1800
Kováčová R., Štětina J., Diblíková L.: The influence of whey processing on emulsifying properties of whey proteins. In Proccedings: The International Symposium on Food Rheology and Structure, p. 540-541, ETH Zurich 2009. ISBN978-3-905609-43-1
Kováčová R., Štětina J., Synytsya A., Fesslová L.: The characterization of pectin-ß-lactoglobulin interaction in relation to degree of pectin esterification. In Polysaccharides IV - proceedings of 4th International Conference on Polysaccharides, ČSCH, Praha 2008. ISBN:978-80-86238-57-9
Buňka F., Štětina J., Hrabě J.: The effect of storage temperature and time on the consistency and colour of sterilized processed cheese. European Food Research and Technology 228, 223-229 (2008). ISSN: 1438-2377
Čurda L., Rudolfová J., Štětina J., Dryák B.: Dried buttermilk containing galactooligosaccharides - process layout and its verification. J. Food Eng. 77, 468 - 471 (2006). ISSN 0260-8774.
Štětina J., Čurda L.: Influence of skim milk powder addition on rheological properties of heat-set gel of whey protein concentrate. Proceedings of the 4th International Symposium on Food Rheology and Structure., s. 619 - 620, ETH Zürich 2006. ISBN 3-905609-25-8.