Pracovní skupina:
Mikrobiologie mlékárenských a tukových výrob
Pedagogické aktivity:
- Aplikovaná potravinářská mikrobiologie
- Základy hygieny a sanitace
- Cvičení z chemie mléka
- Odborná praxe
Oblasti výzkumu:
Zaměřena na oblast využití mlékárenské mikrobiologie:
- na klasické mikrobiologické metody (fenotypická charakteristika laktokoků; stanovení účinku, produkce a stimulace produkce nisinu u Lactococcus lactis; aplikace nisinu
v mlékárenském průmyslu),
- na genetické metody z oblasti molekulární biologie (detekce plasmidové a chromosomální DNA u laktokoků; genotypická charakteristika laktokoků na úrovni rodu,
druhu a poddruhu; biosyntesa nisinu a její regulace u Lactococcus lactis; konjugace mezi laktokoky),
- na subletální poškození a detekci subletálně poškozených mikroorganismů (grampozitivní a gramnegativní bakterie: Lactococcus lactis, Escherichia coli,
Pseudomonas fluorescens; kvasinky: Candida utilis, Kluyveromyces marxianus),
- na vliv laktokoků a antimikrobiálně aktivních látek (nisinu, lysozymu) na růst sporulujících bakterií (Bacillus sp., Clostridium sp.)
v modelových systémech mlékárenských výrobků (mléko, tvaroh),
- na mechanismus a detekci buněčné lyze u laktokoků a na její význam při zrání polotvrdých a tvrdých sýrů.
- na vliv laktokoků a antimikrobiálně aktivních látek (nisinu) na růst Listeria sp. v modelových systémech mlékárenských výrobků (mléko).
Vzdělání a zkušenosti:
- 1992 - absolvování magisterského studia na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze (VŠCHT v Praze)
- 1999 - absolvování doktorského studia, v oboru Chemie a technologie potravin, na VŠCHT v Praze
Zaměstnání:
- 1994-1995 Okresní hygienická stanice v Jihlavě, Laboratoř instrumentální analýzy
- 1996-1999 Asistentka na Ústavu technologie mléka a tuků, VŠCHT v Praze
- 1999- přítomnost Odborná asistentka na Ústavu technologie mléka a tuků, VŠCHT v Praze
Zahraniční pobyty:
- 2/1994 - 8/1994 Studijní stáž (6 měsíců) na Wageningen Agricultural University, Department of Food Bioprocess, Wageningen, Nizozemí
- 5/1997 - 10/1997 Studijní stáž (6 měsíců) na Institute of Food Research, Department of Genetics and Microbiology, Norwich, Velká Británie
Nejvýznamnější publikace od r. 2000:
- Šviráková E., Složilová I., Tichovský P., Plocková M.: Effect of Lactococcus sp. on the growth of Listeria sp. in the model UHT milk system.
Czech Journal of Food Sciences, 2009, roč. 27 (Special Issue 2), s. 8-11. ISSN 1212-1800.
- Kučerová K., Korbová I., Horáčková Š., Šviráková E., Plocková M.: Influence on Enterococci and Lactobacilli on Listeria.
Czech Journal of Food Sciences, 2009, roč. 27 (Special Issue 2), s. 12-17. ISSN 1212-1800.
- Šviráková E., Kučerová K., Plocková M.: 4th IDF Dairy Science and Technology Week. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2009, roč. 115, s. 19-20. ISSN 1212-950X.
- Horáčková Š., Šviráková E.: Probiotické mikroorganismy v mlékárenském průmyslu. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2009, roč. 113/ 114, s. 12-14. ISSN 1212-950X.
- Šviráková E., Tichovský P., Vlková H., Plocková M.: Základní charakteristika a výskyt Listeria monocytogenes v mlékárenských výrobcích. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2008, roč. 111, str. 38-43. ISSN 1212-950X.
- Šviráková E., Burdová L., Plocková M.: Výskyt Bacillus sporothermodurans ve sterilizovaných mlékárenských výrobcích. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2008, roč. 108, str. 31-35. ISSN 1212-950X.
- Šviráková E., Abrlová M., Hlavsová B., Plocková M.: Metody detekce buněčných lyzí u laktokoků. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2007, roč. 105, s. 19-24. ISSN 1212-950X
- Šviráková E., Bačinová R., Abrlová M., Plocková M.: Lyze mezofilních a termofilních zákysových kultur v citátovém pufru. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2007,
roč. 102, s. 15-22. ISSN 1212-950X
- Šviráková E., Ostapčuk, R., Tichovský, P., Plocková M.: Kombinace lysozymu a laktokoků produkujících nisin na růst Bacillus cereus DMF 2001 v modelovém systému tvarohu.
Mlékařské listy - Zpravodaj, 2006, roč. 99, s. 18-23. ISSN 1212-950X
- Šviráková, E., David, C., Žáčková, P., Plocková, M. Vliv Nis+ a Nis- kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis na růst Bacillus cereus DMF 2008 v modelovém systému mléka.
Mlékařské listy - Zpravodaj, 2005, roč. 93, s. 15-18. ISSN 1212-950X
- Krejčová, O., Šviráková, E., Dobiáš, J., Plocková, M. Inhibition of lactic acid bacteria and Bacillus sp. growth in cheese and meat products due to effect of polymer
packaging film with incorporated nisin. Czech Journal of Food Sciences, 2004, roč. 22 (Special Issue), s. 303-305. ISSN 1212-1800
- Šviráková, E., Plocková, M., Horníková, L. Vliv nisinu na kmeny Escherichia coli DMF 7502 a Pseudomonas fluorescens DMF 9010 poškozené působením EDTA
nebo směsi organických kyselin. Bulletin potravinárskeho výskumu, 2003, roč. 42, č. 1-2, s. 75-86. ISSN 1562-3629
- Šviráková, E., Plocková, M., Žáčková, P. Konjugace mezi různými kmeny Lactococcus lactis a využití vlastností transkonjugovaných laktokokových kmenů v mlékárenském
průmyslu. Mlékařské listy - Zpravodaj, 2002, roč. 74, s. 25-28. ISSN 1212-950X
- Chumchalová, J., Šviráková, E., Giesová, M., Plocková, M. Význam fermentovaných mléčných výrobků ve výživě člověka (1.část). Mlékařské listy - Zpravodaj, 2001, roč. 65,
s. 21-22. ISSN 1212-950X
- Chumchalová, J., Šviráková, E., Giesová, M., Plocková, M. Význam fermentovaných mléčných výrobků ve výživě člověka (2.část). Mlékařské listy - Zpravodaj, 2001, roč. 66,
s. 18-20. ISSN 1212-950X
- Chumchalová, J., Vlková, M., Plocková, M., Stiles, J., Šviráková, E. Detekce produkce antifungálních látek bakteriemi rodu Lactobacillus. Chemické listy, 2000,
roč. 94, č. 8, s. 693. ISSN 0009-2770
aktualizováno
1.2.2010